U Sutomoru formirano Udruženje Spičana "Nehaj"

U aktivnosti udruženja se „ne smije uvlačiti politika“, a predložena prva akcija bi u februaru bila organizovanje smotre tikvanika
1511 pregleda 0 komentar(a)
Sa osnivačke skupštine, Foto: Privatna arhiva
Sa osnivačke skupštine, Foto: Privatna arhiva

U Sutomoru je formirano Udruženje Spičana "Nehaj“, zavičajna asocijacija koja za cilj ima da sačuva, promoviše i valorizuje prirodne ljepote i tradiciju ovog dijela barske opštine. Na osnivačkoj skupštini kojoj je prisustvovalo oko 70 mahom mlađih Spičana, za predsjednika je izabran Milan Madžar, a za članove Upravnog odbora Novak Papan, Ivan Lukšić, Luka Živanović, Igor Tomović, Igor Mitranić, Bojan Obradović, Pavle Lukšić, Tanja Nilović, Marija Đenđinović, Marko Brnjada, Milan Čakalović i Brano Vukčević.

U Nadzornon odboru su Ana Spaić, Vlado Đenđinović i Savo Stanišić, a u Savjetu Aleksandar Petrović, Jozo Filipović, Toni Zgradić, Vlado Lukšić, Nikica Vuksanović, Anica Tomović, Zoran Zec, Jasmina Rabrenović, Brano Brkan, Predrag Jelić, Nikola Jelić i Ana Čakalović.

Udruženje Spičana Sa osnivačke skupštine

"Ovim je faktički obnovljeno Udruženje Spičana „Nehaj“ koje je formirano 26. septembra 1938. u Beogradu gdje je tada živjelo i radilo mnogo Spičana. Tadašnji cilj je bio druženje, ali i pomaganje članova i prihvat novih Spičana koji su dolazili u Beograd. Članovi su mogli biti svi građani porijeklom iz opštine spičanske koji nisu kažnjavani za nečasna djela. Danas je vrijeme da nova, probuđena energija Spičana mlađe i srednje geneeracije organizovano preuzme na sebe zadatak da očuva i unaprijedi duh, tradiciju i kulturno-istorijske vrijednosti između Črvnja i Kufina. Treba pohvaliti trogodišnji rad NVO „Novo i ljepše Sutomore“ za brojne manifestacije na visokom nivou", kazao je "Vijestima“ Vlado Lukšić.

Ovaj ugledni zavičajni hroničar je inače svojevrsna direktna spona tadašnjeg i sadašnjeg udruženja - na osnivačkoj skupštini u Beogradu bila je njegova majka koja ga je tada nosila u osmom mjesecu trudnoće.

U statutu novog „Nehaja“navodi se da će posebna pažnja biti posvećena kulturnim dobrima kao što su Ratac, Nehaj, Tabija i dvooltarske crkve, promociji Spičaske svadbe, nošnje, kuhinje i pjesme, te saradnji sa domačim i stranim institucijama i organizacijama na polju valorizacije kulturnih i turističkih potencijala .

U aktivnosti udruženja se „ne smije uvlačiti politika“, a predložena prva akcija bi u februaru bila organizovanje smotre tikvanika.

Bonus video: