Svinjski grip odnio i desetu žrtvu

Posljednji smrtni slučaj je drugi od početka godine da od gripa premine maloljetna osoba sa hroničnom bolešću, koja nije vakcinisana protiv sezonske influence
1 komentar(a)
vakcina, Foto: Beta-AP
vakcina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.05.2016. 05:27h

Maloljetna osoba, koja je od rođenja bolovala od teške hronične bolesti i nije bila vakcinisana, preminula je od gripa tipa A prošle sedmice.

To je deseta žrtva od svinjskog gripa tokom ove sezone, od kojih, prema podacima nadležnih, za samo jednu ne postoje podaci da je liječena od neke hronične bolesti.

Posljednji smrtni slučaj je drugi od početka godine da od gripa premine maloljetna osoba sa hroničnom bolešću, koja nije vakcinisana protiv sezonske influence.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je prošle sedmice zabilježen pad broja registrovanih slučajeva sličnih gripu i da je kod izabranih doktora registrovano 93 pacijenta sa simptomima virusa.

Navode da je zaključno sa 1. majom prisustvo gripa tipa A i B potvrđeno kod ukupno 219 osoba, što znači da je prošle sedmice virus dokazan kod tri nova pacijenta.

Iz Instituta su apelovali na građane da ograniče posjete bolesnicima u bolnicama i istakli da je najbolja mjera prevencije gripa vakcinacija.

Epidemiolozi tvrde da se većina oboljelih u potpunosti oporavi u toku jedne ili dvije sedmice nakon početka bolesti, a da stariji, osobe sa hroničnim bolestima i oslabljenom otpornošću, mogu osjećati slabost dugo vremena poslije povlačenja simptoma.

Među najčešćim komplikacijama gripa su bakterijska upala pluća, upale srednjeg uha i sinusa, dehidratacija kao i pogoršanje hroničnih bolesti.

Iz Instituta su preporučili da treba izbjegavati bliske kontakate sa oboljelima, dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama, boravak u zatvorenim prostorijama i praktikovati ishranu sa dosta svježeg voća i povrća...

Bonus video: