Presavili tabak nakon nevremena: Građani tužili Glavni grad

Mještani Zlatice i Murtovine traže nadoknadu štete zbog izlivanja Savinog potoka
190 pregleda 5 komentar(a)
Poplave, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Poplave, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.05.2016. 16:00h

Četrdesetak mještana Zlatice i Murtovine tužilo je Glavni grad i preduzeće „Čistoću” tražeći nadoknadu štete zbog izlivanja Savinog potoka krajem 2012. i početkom 2013. godine.

"U tom periodu, usljed kiša, koje su karakteristične za Podgoricu u zimskom periodu, došlo je do izlivanja Savinog potoka i pričinjena je ogromna materijalna šteta koju su pretrpjeli stanovnici koji žive u blizini istog. Potok se izlio jer je bio zatrpan ogromnom količinom otpada koji nije pravovremeno deponovan za to predviđeno mjesto. Velika količina smeća, koje je voda nosila rasula se po imanjima, placevima i dvorištima okolnih kuća", naveo je advokat mještana Dražen Milačić.

Istakao je da je u vremenskom periodu kada se izlio Savin potok, na teritoriji Podgorice palo oko 280 litara po metru kvadratnom kiše, a da je u februaru ove godine palo oko 290, a da se pri tom isti potok nije izlio.

"Zbog toga što su tuženi krajem 2015. godine produbili i očistili Savin potok sa mehanizacijom i to tek nakon pokretanja 40-ak postupaka protiv Glavnog grada i 'Cistoće' od strane građana", naveo je Milačić.

Zahtjevi mještana za nadoknadu štete su od 200 do 6.000 eura, a pred Osnovnim sudom su održana prva ročišta za nekoliko predmeta.

"Činjenica je da tuženi na razne načine pokušavaju da izbjegnu odgovornost za štetu koju su nesavjesnim ili neodgovornim radom prouzrokovali građanima, pa uporno poriču da su nadležni. Spore aktivnu legitimaciju zbog nelegalnih objekata (iako je cijelo naselje Zlatica obuhvaćeno DUP-om, podignuto na isti način, te ti objekti na tom lokalitetu egzistiraju 40-ak godina), zatim krivicu zbog svog nerada prebacuju na nesavjesne građane koji odlažu otpad van mjesta gdje treba to da rade", ističe Milačić.

Osnivač odgovara, "Čistoća" treba da održava obalu

Milačić ističe da je Glavni grad osnivač javnih preduzeća, a na sjednici Skupštine u julu 2013. donijeta je Odluka o osnivanju “Čistoće”.

"Predviđeno je da je nadležnost 'Čistoće' sakupljanje bezopasnog otpada, održavanje i čišćenje javnih površina, sakupljanje, transport i odlaganje komunalnog otpada, čišćenje obala i vodotoka", navodi Milačić.

Odlukom je, ističe Milačić, predviđeno da Glavni grad, odgovara za obaveze društva do visine svog uloga, kao i čitav niz drugih prava i obaveza.

Bonus video: