Gvozdenović: Hajdukoviću su građani davno zatvorili vrata

Ministar je naveo da, čak i da je Hajduković u pravu u ocjenama o “smrtnoj presudi“ Miločeru, Mamuli, Svetom Stefanu, da li u veleizdajništvo spada i to što je Crna Gora godinama jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu
60 pregleda 54 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2016. 11:57h

Ministar održivog razvoja i turima Branimir Gvozdenović optužio je naučnika Dragana S. Hajdukovića da želi da iskoristi aktuelna politička zbivanja, kako bi ponovo otvorio sebi vrata koja su mu građani davno zatvorili.

“Vašim otvorenim pismom Vi se, očigledno, ne obraćate meni kao ministru održivog razvoja i turizma. Vi, zapravo, želite podsjetiti na svoje postojanje, za slučaj da nekim političkim strukturama zatreba kvazi-homogenizujući kvisko, kao nova slamka za političko preživljavanje”, naveo je Gvozdenović u odgovoru na otvoreno pismo koje mu je poslao Hajduković.

Gvozdenović je saopštio da je “žalosno što se, za račun tako banalnog ličnog i prilično sebičnog cilja, čovjek Vašeg bratstveničkog i plemenskog nasljeđa ne uzdržava bar od uvreda”.

“Kako drugačije razumjeti Vaše bezočno prisvajanje prava ne 'veleizdajničke' kvalifikacije? Da li su, u toj 'veleizdaji' saučesnici i svi oni koji su birali ovu vlast i koji je i danas podržavaju? Treba li da Vas podsjećam da ova vlast nije slučajno tu gdje je, nego je za posao koji obavlja izabrana na demokratskim izborima? Je li Vam želja za svjetlom političke pozornice ubila svaki osjećaj mjere koji ste, zasigurno, iz porodice ponijeli”.

On je naveo da, čak i da je Hajduković u pravu u ocjenama o “smrtnoj presudi“ Miločeru, Mamuli, Svetom Stefanu, da li u veleizdajništvo spada i to što je Crna Gora godinama jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu.

“Ili to što nam je rast BDP iznad evropskog prosjeka, što 'devastiranu' Crnu Goru posjeti više od 1,7 miliona turista godišnje, što je Porto Montenegro postao naš znak prepoznatljivosti... Da li je nezakonita gradnja, kao osnovni vid devastacije, započela mojim ministrovanjem ili je, u tom periodu, zaustavljena? Vi biste morali znati što smo, zaista, planirali u zoni Solane, umjesto što samo mašete ponovljenim neistinama, od kojih svaka treba da postane paradigma za našu 'veleizdaju'”.

Gvozdenović je Hajdukoviću poručio da je mnogo više moralnih skrupula koje ga obavezuju da se sjutra ne bi morao kriti od bilo koga.

“Moje činjenje proističe iz mog ubjeđenja da radim najviše što je u mojoj moći, a u prilog bogate i srećne Crne Gore i njenih građana. Pritom, ne zazirem od kočničara niti od njihovih prijetnji. Najlakše je povlađivati neukima i sklanjati se pred bio čijim mahnitim političkim ambicijama. Zato me ne može ni iznenaditi, a ni uplašiti Vaše proročansko samoreklamerstvo”.

On je naveo i da se svakodnevno sreće sa neistomišljenicima koji, nerijetko, radikalno kritikuju njegov i rad Ministarstva i Vlade.

“Vjerovali ili ne, uvijek nastojim da te kritike razmotrim konstruktivno, iako je nekad očigledno da to ne zaslužuju jer su, zapravo, samo plašt neke drugačije namjere. Polazim od toga da je dovoljno da samo jedan od hiljade kritičkih stavova ukaže na grešku, donese korekciju ili poboljšanje, pa da se iznova potvrdi teza o globalnoj koristi kritičkog mnjenja. Osim toga, ako je samo jedna od hiljadu kritika izrečena iz neznanja ili nerazumijevanja, dužni smo da kritičara saslušamo, razumijemo”.

On navodi da, čak i uz takav konstruktivan prilaz, u Hajdukovićevom pismu ne može ništa korisno da uoči.

“Po svemu, izgleda da sam ja samo adresa preko koje Vi pokušavate da, dijelu javnosti i određenim političkim strukturama, stavite do znanja Vaše postojanje. No, vjerujem da im, na ovaj način, nećete probuditi interesovanje. Vaš metod je isuviše trivijalan i manipulatorski, obojen već viđenim, pasivnim i patetičnim dužebrižništvom”.

Milijarde su “demagoška aljkavost”

Gvozdenović je farsičnim nazvao kalkulacije o navodnim gubicima Crne Gore.

“Kažete: 'Zbog pogrešnog korišćenja obale, ne računajući dosadašnje gubitke, Crna Gora će, u svakoj narednoj godini, gubiti po milijardu eura...'’ Alal vjera, gospodine Hajdukoviću , na ovako kvalitetnim, argumentovanim i utemeljenim aproksimacijama! Alal vjera na vizionarstvu! Demagoška aljkavost na tacni! O čemu vi, zapravo govorite? Površnost i aljkavost ovakvih teza ne može neutralisati ni Vaše pozivanje na (zaista) plemeniti princip po kome zemlju nijesmo naslijedili od predaka nego smo je pozajmili od potomaka”.

Bonus video: