U Njegovuđi otvorena pilana, Ivanović poručio novinarima: Očekujem da ćete se osloboditi kukolja

Drvoprerađivački pogon u Njegovuđi, od strateškog je značaja za opštinu Žabljak, kaže potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić
371 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2016. 11:47h

Novosagrađena pilana u Njegovuđi, vlasništvo kompanije "Pelengić trejd" iz Bijelog Polja, puštena je danas u probni rad. Tom činu prisustvovao je i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, predstavnici lokalne samouprave Žabljaka i mještani Njegovuđe.

Radi se o drvoprerađivačkom pogonu površine 500 kvadrata koji je, kako je saopšteno, sa opremanjem koštao 1,3 miliona eura i u ovoj fazi zapošljava oko 30 radnika, novozaposlenih i onih koji su radni vijek provodili u pilani grčke kompanije "Karapidis bross" u Njegovuđi.

"Zadovoljstvo je veliko jer smo riješili još jedan problem. U fazi smo da je izvoz u drvopreradi veći od uvoza i taj trend ćemo nastaviti. Tome će doprinijeti i ovaj pogon. Na Žabljaku ima prostora i za nekoliko drugih firmi, koje nemaju dodirnih tačaka sa drvopreradom, koje se mogu smjestiti u industrijskoj zoni. Nadam se otvaranju tih pogona sve u cilju stvaranja dodatnih vrijednosti", kazao je ministar Ivanović.

Ivanović je okupljenim novinarima čestitao dan slobode medija.

"Očekujem da ćete se osloboditi kukolja koji postoji među vama, ne samo radi slobode već i radi odgovornosti koja je u vezi sa slobodama. Slobode imaju ograničenja, a to je da ne treba dirati u slobode drugih", kazao je Ivanović.

Drvoprerađivački pogon u Njegovuđi, od strateškog je značaja za opštinu Žabljak, kaže potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić.

"Pokreće se resor koji je poslednjih godina radio smanjenim kapacitetom. Zaposliće se naši ljudi a Opština će kroz koncesije obezbijediti sredstva za razvoj infrastrukture. Naredni period, vjerujem, uvećaće obim poslovanja pilane što će donijeti korist svima", kazao je Jakšić.

Kompanija "Pelengić trejd" sa državnim institucijama još nije riješila pitanje koncesija nad šumama, što je po mišljenju rukovodilaca kompanije Ratka Pelengića i Moma Jokića uslov za veći prorez od sadašnjih 50 kubika oblovine dnevno, ugradnja dodatne opreme i još više zaposlenih kako bi izvozni karakter proizvodnje rezane građe, bio mase i peleta bio veći. Time bi se pokrenuo projekat "Durmitorske kuće".

Zadovoljstvo radnim angažmanom u svojoj sredini iskazali su mladi šumarski inženjer Ljubiša Knežević i dosadašnji radini "Karapisis bross" Milovan Bojović.

Za Dušana Zejaka iz Njegovuđe ovim je riješen najveći problem u tom kraju opštine.

-Zahvaljujući razumnim ljudima dobili smo ozbiljnog investitora. Nama ovo mnogo znači jer će mladi ostajati ovdje i dorinositi da se sredina razvija u svim civilizacijskim segmentima-, kazao je Zejak.

Galerija

Bonus video: