Gradilište tik do jaslica: Lazović kupio i dvorište vrtića

Kada je kompanija “Alart centar” prije tri dana postavila kamen temeljac za gradnju, postalo je jasno šta sve obuhvata 3.500 kvadrata
103 pregleda 46 komentar(a)
Boro Lazović, Foto: Vuk Lajović
Boro Lazović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.05.2016. 06:02h

Gradilište budućeg luksuznog kompleksa “Porto Budva” primaklo se tik do prozora spavaonice jaslica vrtića.

To je posljedica odluke bivše DPS-SDP vlasti da aktuelnom šefu budvanske Skupštine Boru Lazoviću proda javni put i dio dvorišta vrtića.

Tek prije tri dana, kada je kompanija “Alart centar” postavila kamen temeljac za gradnju vrtića, postalo je jasno šta sve obuhvata 3.500 kvadrata zemljišta, koje je Opština, uz amin odbornika DPS-a i SDP-a i oštro protivljene opozicije, prodala Lazoviću još 2009. godine.

Građevinske mašine u petak su prvo ogradile pješačku stazu, koja povezuje Mediteransku ulicu u centru grada i šetalište uz more, a potom porušile i nekoliko metara ograde vrtića.

Komunalna policija konstatovala je da kompanija “Alart centar” radi u skladu sa dozvolom i da svoje zemljište ograđuje u skladu sa građevinskom dozvolom koju je dobila od Opštine.

Investitori kažu da su vlasnici još stotinjak kvadrata dvorišta vrtića, koje ipak nijesu ogradili.

Kompanija “Alart centar“, kosovskog i crnogorskog biznismena Nasera Ramaja i Alena Sijarića, ogradila je parcelu, nakon što je dobila građevinsku parcelu, zahvativši i dio dvorišta vrtića.

Oni su zemljište od 6.000 metara kvadratnih prethodno kupili od Lazovića i njegovog brata Jova.

Direktorica vrtića “Ljubica V. Jovanović Maše“ Vera Šaranović kazala je da je ograda gradilišta postvaljena na tri metra od spavaone jaslica.

Uplašena za bezbjednost oko 500 mališana koji borave u vrtiću, Šaranović je kazala da je kasno obaviještena da će ograda biti porušena.

Sekretarijat za urbanizam izdao je, međutim, građevinsku dozvolu, kojom je jasno označeno kuda idu građevinske linije, ali o tome nije obavijestila javnost i upravu vrtića.

To je učinila kompanija “Alart centar”, koja je još sredinom prošle sedmice pismeno obavijestila upravu vrtića da im dozvole da “nesmetano ograde dio svoga placa koji je predškolska ustanova koristila“.

“Po katastarskim parcelama i dobijenoj građevinskoj dozvoli naša kompanija počinje izvođenje radova na gradnji I faze apartmansko-poslovnog objekta Porto Budva. Dio placa koji ste do sada koristili pripada našoj kompaniji, te molimo da se on oslobodi za naš nesmetan rad“, piše u dopisu.

Ramaj je “Vijestima” kazao da su ogradili samo dio dvorišta vrtića, od nekih pet kvadrata, koji je neophodan za izvođenje radova.

Tvrdi da ostatak njihovog vlasništva, odnosno dvorišta vrtića, nijesu ogradili.

Istakao je da radovi neće ugroziti bezbjednost djece i da će radnici premjestiti moblijar iz dvorišta vrtića, gdje to bude odgovaralo.

Ograda je prešla preko pješčanog bazena gdje se igraju djeca iz vrtića, pa će biti neophodno i to izmjestiti.

Ramaj je kazao da će na mjestu nekadašnje pješačke staze izgraditi dvosmjernu ulicu, pojasnivši da je sastavni dio urbanističke parcele koju su kupili.

Kaže i da su kupili zemljišni kompleks od Lazovića, ne sluteći da su preuzeli i “vruć krompir”.

Lazović trgovao u vrijeme Kuljače

Lazovići su još prije gotovo tri decenije kupili od staromještanske porodice parcelu od gotovo 3.700 kvadrata, a potom u dva navrata od Opštine dokupili isto toliko kvadrata.

Lazovići su 2009. godine, uz saglasnost tadašnjeg saziva Skupštine, kupili 3.474 kvadrata opštinske zemlje, po cijeni od 600 eura po kvadratu, odnosno 2,1 milion eura.

Takva odluka izazvala je revolt opozicije. Lazovići nijesu uspjeli da plate zemlju u predviđenom roku, pa je tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača zaključio aneks ugovora, kojim im dozvoljava da dostave bankovnu garanciju.

U ljeto 2013. godine, sam Lazović, kao šef parlamenta, na dnevni red stavlja predlog da im Opština proda još 335 kvadrata.

Potpis na odluku stavlja tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović.

Time Lazovići zaokružuju urbanističku parcelu, koja je dva puta veća od one koji su kupili prije tri decenije, a do prije tri dana se nije znalo da im je Opština prodala i dio dvorišta vrtića.

Bonus video: