Morsko dobro traži zakupca za Kalimanj i Boniće

Vlada namjerava dati u koncesiju skoro 9.000 kvadrata u Bonićima, iako je najveći dio te zemlje u vlasništvu kompanije “Navar“, ali i „Qatari Diara“.
135 pregleda 7 komentar(a)
Kalimanj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kalimanj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.05.2016. 09:17h

Preduzeće Morsko dobro počeće proceduru odabira upravljača za tivatske luke Kalimanj i novu u Bonićima.

To je predviđeno Planom davanja koncesija za luke od lokalnog značaja i objekte pomorske i obalne infrastrukture za 2016. godinu, koje je usvojila Vlada na predlog Morskog dobra iz Budve. Kalimanj je komunalna marina, u kojoj oko 300 Tivćana vezuje male čamce za sport i rekreaciju, a u aktuelnom obliku napravljena je osamdesetih godina prošlog vijeka. Marinom je do sada upravljalo Komunalno preduzeće.

U Bonićima već postoji djelimično izgrađena nova marina i moderno opremljeni servisni centar za jahte koji je razvila tivatska kompanija “Navar“. Država, međutim, namjerava da obje lokacije stavi na tender i povjeri koncesionarima koji ponude najbolje komercijalne uslove.

“Da bi se obezbijedilo regularno funkcionisanje luka i ostalih objekata pomorske infrastrukture koje je od izuzetnog privrednog značaja i javnog interesa, neophodno je u zakonskoj proceduri obezbijediti operatera za svaku luku, kao i preduslove za obavljanje djelatnosti u lukama“, piše u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Prema Planu, Kalimanj će biti dat na tender kao „luka/komercijalno privezište“. Koncesiono područje obuhvata oko 24.500 kvadrata akvatorijuma i 606 dužnih metara obale sa ukupnom površinom od 2.400 kvadrata. Navodi se da je Kalimanj neophodno dati u koncesiju za „održavanje, korišćenje/upravljanje na kraći period i to za objekat u postojećem stanju“.

Vlada namjerava dati u koncesiju skoro 9.000 kvadrata u Bonićima, iako je najveći dio te zemlje u vlasništvu kompanije “Navar“, ali i „Qatari Diara“.

“Navar“ je višemilionskim ulaganjima podigao najveći i najsavremeniji centar za servis i remont jahti u Crnoj Gori, sa bazenima za podizanje brodova iz mora, liftovima, brodogradilišnom halom i radionicama.

Po mišljenju “Morskog dobra” i Vlade, tamo treba da postoji “komercijalno privezište /marina“ sa čak 240 vezova.

“Prije utvrđivanja koncesionog akta, potrebno je riješiti karakter i značaj upisanog prava vlasništva i korišćenja za firmu 'Navar'“, piše u dokumentu.

Tivćani se protive izmjenama, lokalni biznismeni vrebaju šansu

Za eventualno duže davanje tivatske gradske lučice nekom ozbiljnijem investitoru, u dokumentu piše da je prethodno neophodno izmijeniti važeću Državnu studiju lokacije.

Upravo je to ono čemu se do sada žestoko protivila tivatska javnost koja ne želi da ostane bez komunalnih vezova u luci, koju su samo doprinosom gradili Tivćani.

Većina aktera političke scene Tivta, čak i vladajući lokalni DPS, protivi se komercijalizaciji Kalimanja, na koji su, prema saznanjima “Vijesti”, “oko već bacili“ uticajni lokalni biznismeni.

Bonus video: