Zarubica izabran za generalnog sekretera

"Od održavanja prethodnog Kongresa prošlo je nešto više od godinu, na kojem je sam Zarubica tražio da se naredni Kongres održi najduže za dvije godine, a sve u cilju jačanja jedinstva i ugleda ove radničke organizacije“
177 pregleda 2 komentar(a)
Duško Zarubica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Duško Zarubica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 28.04.2016. 17:42h

Delegati 17. Kongresa Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) izabrali su danas Duška Zarubicu za generalnog sekretara te radničke organizacije.

Kako je saopšteno iz SSCG, od 205 delegata koji su prisustvovali Kongresu, glasalo je 180, od kojih je 152 podržalo Zarubicu.

"Od održavanja prethodnog Kongresa prošlo je nešto više od godinu, na kojem je sam Zarubica tražio da se naredni Kongres održi najduže za dvije godine, a sve u cilju jačanja jedinstva i ugleda ove radničke organizacije“, kaže se u saopštenju.

Sa Kongresa je poručeno da će SSCG i ubuduće nastaviti svoj reformski put pod okriljem novog, istinski reformskog rukovodstva, a sve u cilju zaštite i jačanja sindikalnog pokreta u Crnoj Gori.

Zarubica je u svom referatu kazao da je nakon Kongresa SSCG održanog 18. decembra 2014. godine, na kojem je izabrano novo rukovodstvo Saveza, i sprovedenog sudskog postupka povodom pitanja legitimnosti novoizabranog rukovodstva, konačno došlo do rješavanja problema u SSCG.

Prema riječima Zarubice, nadležni organi su nesporno potvrdili izbor novoizabranog rukovodstva, a on je 14. maja prošle godine upisan u Registar sindikalnih organizacija kao Generalni sekretar SSCG.

"I pored toga, bivše rukovodstvo sa svojim saradnicima i, nažalost, pojedinim sindikalnim kolegama, nije dozvoljavalo uzlazak u službene prostorije legalnom i legitimno izabranom rukovodstvu, kao i predsjednicima granskih sindikata, članicama Saveza, tako da se tek 20. jula prošle godine zvanično pristupilo službenim prostorijama SSCG, a shodno presudi Upravnog suda“, naveo je Zarubica.

On je istakao da je za nešto više od devet mjeseci, od 30. juna prošle do 10. aprila ove godine, od kada je deponovan njegov potpis, ukupno sa računa SSCG isplaćeno 615 hiljada EUR, od čega 230 hiljada zaostalih dugovanja.

"Kvalitet reformi kroz koje prolazimo treba da procjenjujemo na najjednostavniji način - koliko se radnih mjesta gubi, a koliko se dobija kroz investicije i pokretanje proizvodnje. Nažalost, poslednjih godina bilo je malo investicija, premalo je novih radnih mjesta, a izgubljeno je jako mnogo“, kazao je Zarubica.

On je naglasio da rad mora biti baziran prvenstveno na znanju, u skladu sa trendovima koji se sami od sebe nameću.

"U dogovoru sa socijalnim partnerima, SSCG će se zalagati za povećanje broja zaposlenih, očuvanje radnih mjesta, povećanje životnog standarda zaposlenih, jer je to u interesu svih socijalnih partnera“, poručio je Zarubica.

Bonus video: