Pljevlja: Srušiće dotrajale kuće

Opština Pljevlja je prije dvije godine formirala komisiju koja je evidentirala dvadeset dotrajalih objekata koji ruže izgled grada i predstavljaju opasnost za prolaznike, gradonačelnik Đačić najavljuje akciju
1067 pregleda 1 komentar(a)
Ruže izgled grada, Foto: Goran Malidžan
Ruže izgled grada, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja pokrenuće procedure uklanjanja starih dotrajalih kuća i privremenih objekata, koji ruže izgled grada i predstavljaju opasnost za prolaznike.

To je najavio predsjednik Opštine Mirko Đačić na posljednjoj konferenciji za novinare. Đačić je kazao da opština taj dio posla ne može sama odraditi, s obzirom na zakonska rješenja.

“Došlo je vrijeme da se u Pljevljima nešto mora i porušiti. Pogledajte kako izgleda kuća Golubovića kod autobuske stanice. To je prosto sramota da tolerišemo takve objekte u gradu, koji su nebezbjedni i koji su opasni. Sada postoji posebna procedura jer lokalna uprava ne može sama da interveniše u uklanjanju objekata. Pljevlja imaju veliki broj objekata u lošem stanju, mnogo starih kuća, plus veliki broj privremenih objekata. Taj prostor mora biti tretiran. Ostajemo u nadanju da ćemo ovaj prostor tretirati u saradnji sa nekim od privatnih partnera. Ako se to ne desi, nećemo čekati, moramo da taj prostor istretiramo da on postane kvalitetniji”, rekao je.

Opština je prije dvije godine formirala petočlanu komisiju koja je evidentirala dvadeset dotrajalih objekata koji su klasifikovani u dvije kategorije.

“U prvoj kategoriji je njih 13, koji se nalaze neposredno uz saobraćajnice i numerisani su od više do manje opasnih. Ostalih sedam objekata ne ugrožavaju neposredno pješački ili automobilski saobraćaj. Komisija predlaže da nadležni opštinski organ obavijesti vlasnike o obavezi da izvrše rekonstrukciju i adaptaciju pojedinačnih objekata u određenom roku, sa potrebnom dokumentacijom radi otklanjanja utvrđenih oštećenja. U slučaju nepostupanja po predlogu organa, komisija predlaže uklanjanje u skladu sa Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata”, saopšteno je iz Komisije.

Jedna od trošnih kuća nalazi se u Ulici Ivana Milutinovića u kojoj niko ne živi od kada je prije nekoliko godina veći dio kuće izgorio u požaru.

Kuća se nalazi neposredno uz saobraćajnicu i prijeti da ugrozi pješake i vozače.

U članu 112 Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata navodi se da će nadležni inspekcijski organ naložiti, po službenoj dužnosti ili na zahtjev zainteresovanog lica, uklanjanje objekta za koji se utvrdi da je usljed dotrajalosti, nedostataka ili većih oštećenja ugrožena stabilnost, radi čega predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susjedne objekte i za bezbjednost saobraćaja. Rješenje o uklanjanju objekta, iz stava 1 ovog člana, nadležni inspekcijski organ donosi u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Uklanjanje objekta vrši se na osnovu elaborata o uklanjanju. Troškove uklanjanja objekta snosi vlasnik.

Poslali spisak Ministarstvu, ali još nema odgovora

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Mira Čolović kazala je “Vijestima” da je prema novom zakonu uklanjanje dotrajalih objekata u nadležnosti građevinsko-urbanističke inspekcije koja pripada resornom ministarstvu.

“Prema ranijem zakonu mi smo donosili rješenja kojima se odobrava rušenje i bila je formirana komisija koja je procijenila koji su objekti za rušenje. To rješenje se dostavljalo građevinsko-urbanističkoj inspekciji koja je trebalo da donese rješenje kojim se naređuje rušenje. Nakon toga se pristupa uklanjanu objekata. Mi smo svoj dio posla odradili, dostavili im sva ta rješenja, ali oni ništa po ovom pitanju nisu uradili”, rekla je Čolović.

Bonus video: