Pljevaljski Vodovod: Prethodnici krivi što je voda skuplja

Iz Vodovoda saopšteno da su bili pred stečajem i da je finansijski gubitak u 2015. godini prepolovljen
61 pregleda 0 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2016. 16:32h

Cijena vode u Pljevljima povećana je za trećinu kako bi preduzeće odgovorilo zahtjevima koji ga očekuju, saopšteno je juče iz Vodovoda.

Istakli su da nijesu tačne tvrdnje SNP-a da povećanje cijene nije pratilo detaljno obrazloženje i kalkulacija kojom bi se opravdalo.

Iz SNP-a su ranije najavili podnošenje inicijative za ocjenu ustavnosti odluke Vodovoda da drastično poveća cijenu vode, jer je, kako su saopštili, saglasnost trebalo da dobiju od Skupštine, a ne predsjednika opštine.

U Vodovodu tvrde da je na cijene komunalnih usluga uvijek saglasnost davao predsjednik opštine, što je, kako tvrde, predviđeno Statutom opštine.

“Čudno je nepoznavanje Statuta opštine od strane SNP-a, pošto je isti donesen u periodu kada je ova partija činila dio skupštinske većine”, saopštili su iz Vodovoda.

Navode da su bili prinuđeni da pribjegnu mjerama smanjenja broja zaposlenih i povećanja cijene vode, jer je preduzeće bilo dovedeno u nezavidnu situaciju “neodgovornim odnosom prethodnog rukovodstva, u čijem su Upravnom odboru u jednom periodu sjedili i predstavnici SNP-a”.

Preduzeće je novo rukovodstvo preuzelo početkom 2015. godine.

“Preduzeće u ranijem periodu skoro da i nije ostvarivalo javni interes, jer je bilo perioda da i po 5 mjeseci voda iz gradskog vodovoda nije bila ispravna za piće, zaposlenima nisu uplaćivani doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, nisu uplaćivani pripadajući porezi, tako da je za period od 2008. do 2014. godine, samo za poreze i doprinose, nagomilan dug od 1.200.000 eura. U 2014. godini, godini lokalnih izbora, u dva navrata a mimo svake ekonomske logike u radni odnos na neodređeno vrijeme je primljeno 40 lica gotovo bez ikakvog radnog iskustva, tako da je broj zaposlenih povećan sa 90 na 130 i time direktno ugroženo poslovanje ovog preduzeća“, navodi se u saopštenju Vodovoda.

Tvrde da je posljednjih nekoliko godina preduzeće poslovalo sa gubitkom, a da je 2014. iznosio oko 520.000 eura. “Dolaskom novog rukovodstva, početkom 2015, preduzeće je bilo pred izborom, stečaj ili pokušaj sanacije ovako zatečenog stanja”.

Od 100 litara više od 70 se izgubi

Iz Vodovoda su poručili da su gubici na vodovodnoj mreži 70,98 odsto.

To znači da od 100 litara manje od 30 dođe do korisnika.

"Tek ove godine obezbijeđeno je mjerenje svih količina vode koja se ubacuje u vodovodni sistem i automatsko hlorisanje vode sa svih vodoizvorišta”.

Bonus video: