UCG: Promovisani doktori nauka

Rektorka UCG, Radmila Vojvodić čestitala je dan Univerziteta i kazala da je 42. godina njegovog postojanja obilježena kao reformska
1 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 28.04.2016. 13:08h

Doktori nauka, njih 19, koji su odbranili disertacije na Univerzitetu Crne Gore (UCG), promovisani su danas na svečanoj sjednici Rektorata.

Iz oblasti tehničko – tehnoloških i društvenih nauka promovisano je po sedam doktora, iz prirodnih dva, a iz humanističkih tri doktora.

Plaketu Univerziteta Crne Gore, kao priznanje za postignuti uspjeh tokom studiranja, dobila su dva studenta sa Filološkog fakulteta, dva sa Prirodno – matematičkog fakulteta i jedan sa Fakulteta dramskih umjetnosti.

Rektorka UCG, Radmila Vojvodić čestitala je dan Univerziteta i kazala da je 42. godina njegovog postojanja obilježena kao reformska.

Ona je rekla da se nada da će, promjenama modela studiranja, napraviti značajan iskorak ka kvalitetu i internacionalizaciji Univerziteta.

„Nemamo prava na rutinu, naprotiv hitamo da bismo stigli tamo gdje smo naumili i to činimo. Moramo visoko postaviti odgovornost za produkciju znanja i doprinos društvu“, kazala je Vojvodić.

Kako je navela, u toku je završna faza reorganizacije i pripreme međunarodne akreditacije UCG.

Vojvodić je kazala da će se reformom osnovnih i master studija dobiti dva stepena obrazovanja, bolji kvalitet znjanja i mogućnost veće zapošljivosti, kao i pretižan doktorski studij i bolju istraživačku osnovu.

„Bez toga nema ni društveno- ekonomskog prosperiteta ni crnogorske konkuerntnosti na globalnbom tržištu“, ocijenila je Vojvodić.

Prema njenim riječima, jasno je da ulaganje u obrazovanje i državni univerzitet nema alternativu.

„Jubilej obnove nezavisnosti i hiljadugodišnjeg državnog trajanja opominje nas i obavezuje da budemo mondijalistički raspoloženi ali i da marimo za sopstveni identitet, budemo stvaralački kritički nastrojeni ali da imamo strpljenja i uvažimo sve vlastite sapecifičnosti kako bismo sustigli nedostatke kao društvo u razvoju“, rekla je Vojvodić.

Elvira Pupović je kazala da je njena disertacija na temu antikorupcije prvi naučni rad iz te oblasti u Crnoj Gori.

„U radu je prikazan institucionalni model koji je prihvatila i Svjetska banka, kao i kriterijum opštosti i naučnosti", rekla je Pupović.

Kako je navela, mjeren je uticaj korpupcije na bruto društveni proizvod Crne Gore u pet vremenskih intervala. „Svi smo na početku borbe sa korupcijom i pored naučnog doprinosa važan je svaki drugi“, poručila je Pupović.

Ona je kazala da joj je motivacija za rad bio put Crne Gore ka evropskim intregracijama i saznanje šta Evropske unija očekuje. „A to su praktični rezultati u borbi sa korupcijom“.

Ilija Moric je kazao da je u svojoj doktorskoj disertaciji na temu „Marketing aspekt razvoja ruralnog turizma na primjeru Crne Gore“ povezao dvije strateške oblasti u državi, turizam i poljoprivredu.

„Bavio sam se prije svega modelima ruralne revitalizacije, kako bi se kroz ruralni turizam pomoglo lokalnom stanovništvu i drugim poslovnim ljudima da ruralna područja, koja zauzimaju u Crnoj Gori preko 90 odsto, konačno vrate na pravi put, a to je put razvoja“, rekao je Moric.

On smatra da će njegova tema, kroz praktične predloge, pomoći u razvoju.

Tamara Backović Vulić je kazala da je doktorirala iz oblasti ekonometrije, i da se usresredila na analizu tržita kapitala u Crnoj Gori.

Kako je navela, osnovni razlog za odabir teme je bila aktualna svjetska finasnijska kriza iz 2008. godine i želja da vidi na koji način će ona uticati na ekonomska dešavanja u Crnoj Gori, konkretno na razvoj tržišta kapitala.

„Nakon istraživanja otrila sam da je tržište kapitala u Crnoj Gori bilo pod uticajem svjetskih dešavanja. Ispostavilo se da ono nije bilo efiikasno“, rekla je Backović Vulić.

Prema njenim riječima, bilo je moguće predvidjeti kretanje cijena akcija na tržištu kapitala u Crnoj Gori na osnovu njihovih istorijskih vrijednosti.

„To nije bio dobar signal investitorima koji bi željeli da novac ulažu u crnogorkso tržište, ali je dobra strana što se pokazalo da ono nije tako volativno“, dodala je Backović Vulić.

Kako je kazala, pokušala je da da smjernice kojima bi bilo moguće privući strane investitore.

Bonus video: