Put Mojdež-Ratiševina: Ni sanacije puta ni odgovornosti za njegovo urušavanje

U proteklom periodu urađene su hitne mjere sanacije urušenog dijela puta Ratiševina – Mojdež, a Opština je uradila lokalni put kroz Tijesni klanac, kako bi se tokom sanacije oštećene dionice puta Ratiševina – Mojdež osigurala alternativna saobraćajnica za ova naselja
331 pregleda 0 komentar(a)
Put Mojdež-Ratiševina, Foto: Slavica Kosić
Put Mojdež-Ratiševina, Foto: Slavica Kosić

Iako je početkom ljeta najavljeno da će dionica puta Ratiševina–Mojdež, koja je oštećena u klizištu početkom godine, biti sanirana do kraja septembra, radovi još nisu ni počeli.

“Sanacija će koštati 180 hiljada eura, a sada slijedi raspisivanje tendera za izbor izvođača”, saopšteno je iz lokalne uprave. Projekat rekonstrukcije zahtjeva šipovanje terena , što povećava predračunsku vrijednost koja je prvobitno bila procijenjena na 30 hiljada eura.S obzirom da je riječ o velikoj investiciji, počeće kada Opština obezbjedi novac”, saopšteno je nedavno iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost.

U proteklom periodu urađene su hitne mjere sanacije urušenog dijela puta Ratiševina – Mojdež, a Opština je uradila lokalni put kroz Tijesni klanac, kako bi se tokom sanacije oštećene dionice puta Ratiševina – Mojdež osigurala alternativna saobraćajnica za ova naselja.

Podsjećamo da se u januaru ove godine dio puta urušio - svega nekoliko mjeseci nakon što je firma Krušo iz Herceg Novog obavila rekonstrukciju puta Ratiševina-Mojdež u dužini od oko hiljadu metara. Za te radove iz opštinskog budžeta isplaćeno je 550 hiljada eura.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je tada utvrdio da će preispitati odgvornost “ovlašćenih osoba koje su tada donijele odluku da se uđe u realizaciju iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi, jer dokumentacija nije bila u skladu sa tada važećim propisima”.

Slučaj ispituje Osnovno državno tužilaštvo.

Institut za građevinarstvo u njihovom izvještaju, koji su uradili na zahtjev Opštine Herceg Novi, konstatuje da su propusti u pripremi projekta, konkretno u projektnoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na rješavanje pitanja odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja cjelokupne kolovozne konstrukcije dijela puta Ratiševina – Mojdež. U izvještaju je zaključeno, da je „evidentno da su svi učesnici u izvođenju radova prekršili tada važeću zakonsku regulativu za oblast građenja“.

Bonus video: