Princ Nikola II Petrović Njegoš se sastao sa papom Franjom

Princ Nikola II je „Ordenom Reda Danila I od Crne Gore“ odlikovao visoke vatikanske zvaničnike, predstavnike italijanskog plemstva, kao i diplomate
225 pregleda 9 komentar(a)
princ Nikola, papa Franjo, Foto: MVPEI
princ Nikola, papa Franjo, Foto: MVPEI
Ažurirano: 27.04.2016. 14:42h

Princ Nikola II Petrović Njegoš boravio je danas u posjeti Svetoj Stolici i tom prilikom imao odvojene susrete sa papom Franjom i kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, tokom susreta sa papom Franjom, obostrano su istaknute i visoko vrednovane istorijske i tradicionalno prijateljske veze i saradnja Crne Gore i Svete Stolice, kao i pozitivno ocijenjena uloga dinastije Petrović u približavanju dvije hrišćanske vjere i snaženju ekumenskog dijaloga.

Princ Nikola je posebno apostrofirao pitanja iz oblasti ekologije, kao i aktuelne migrantske krize i pohvalio napore pape Franja na tom planu.

"Tokom sastanka sa državnim sekretarom Parolinom, sagovornici su konstatovali da Konkordat između Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice, istorijski dokument zaključen još u vrijeme knjaza Nikole I, predstavlja temelj današnje uspješne bilateralne saradnje naše zemlje i Vatikana. Takođe, istaknuto je da je Konkordat predstavljao i dobru osnovu za zaključenje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice, što je dalo značajan podsticaj daljem razvoju bilateralnih odnosa i produbljivanju ukupnih međusobnih veza dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

Na kraju posjete Vatikanu, princ Nikola II je „Ordenom Reda Danila I od Crne Gore“ odlikovao visoke vatikanske zvaničnike, predstavnike italijanskog plemstva, kao i diplomate akreditovane pri Svetoj Stolici, uključujući i crnogorskog ambasadora Veselina Šukovića.

Posjeta je realizovana posredstvom Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici.

Bonus video: