EKOLOŠKI POKRET "OZON" POBJEDNIK ONKURSA

Pametna kanta za otpad od naredne godine u Nikšiću

Pametne kante rade na solarnu energiju i „sabijaju“ smeće, pa u njih stane i do osam puta više otpada u odnosu na običnu posudu iste zapremine
493 pregleda 0 komentar(a)
Perović i Milić, Foto: Pivara
Perović i Milić, Foto: Pivara

Ekološki pokret „Ozon“ pobjednik je ovogodišnjeg konkursa pivare “Trebjesa“ koja najbolji projekat iz oblasti životne sredine nagrađuje sa deset hiljada eura. Projekat „WiFi – otpad i budućnost“ ima za cilj upoznavanje javnosti sa konceptom pametnog upravljanja otpadom i mogućnostima njegove primjene kroz cirkularnu ekonomiju, kvalitetnija međusektorska saradnja, kao i veća medijska zastupljenost tema iz ove oblasti. U okviru nagrađenog projekta po prvi put će u Crnoj Gori moći da se vidi pametna kanta za sakupljanje otpada, koja će biti prezentovana na događajima u sedam gradova.

„Nabavkom pametne kante pokazaćemo da nove tehnologije itekako mogu pomoći u rješavanju problema zbrinjavanja ambalažnog otpada. Ovo je veliki problem kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou i često ga karakterišu niska stopa reciklaže i siva ekonomija na tržištu sekundarnih sirovina.“, kazao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta „Ozon“ prilikom simboličnog uručivanja čeka.

Pametne kante rade na solarnu energiju i „sabijaju“ smeće, pa u njih stane i do osam puta više otpada u odnosu na običnu posudu iste zapremine. Kanta ima GPS koji reaguje svaki put kada se sakupi i presuje otpad, a kada se popuni kapacitet, SMS porukom javlja centrali da je vrijeme za pražnjenje. Kako je Perović kazao, pored nabavke pametne kante i promotivne turneje u sedam gradova, jedna od važnih aktivnosti biće i nacionalna konferencija, na kojoj će se govoriti o primjeni savremenih tehnologija za uspostavljanje pametnog sistema upravljanja otpadom. Projektne aktivnosti trajaće od februara do oktobra naredne godine.

Na pivarin konkurs, sedmi po redu, ove godine je konkurisalo 12 NVO iz Podgorice, Nikšića, Cetinja i Ulcinja.

„Odgovoran odnos prema životnoj sredini je važan dio našeg poslovanja. Samo kroz konkurs za NVO uložili smo 70 hiljada eura u ekologiju. Aktivnosti vezane za pravilno upravljanje otpadom su visoko na listi prioriteta kompanije Molson Coors, u čijem sastavu poslujemo, a koja teži da do 2025. godine sav otpad bude recikliran. To je do sada učinjeno u 14 pivara naše pivarske grupacije“, saopštila je Natalija Milić, menadžerka korporativnih komunikacija u Trebjesi“.