Od gripa umrla i deveta osoba

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je od 18. do 24. aprila opao broj registrovanih slučajeva...
75 pregleda 8 komentar(a)
Vakcina, Foto: Shutterstock
Vakcina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2016. 08:28h

Pacijentkinja stara 30 godina, koja je bolovala od teške hronične bolesti i nije bila vakcinisana protiv gripa , preminula je prošle sedmice od virusa tipa A.

Od gripa je, od početka godine, umrlo ukupno devet osoba, a samo za jednu od njih ne postoje podaci da je liječena od neke hronične bolesti.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je od 18. do 24. aprila opao broj registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu i da su se izabranim doktorima sa simptomima virusa javila 93 pacijenta.

Kazali su da je prisustvo virusa gripa tipa A (H1N1 i H3N2) i B zaključno do 24. aprila potvrđeno kod 216 pacijenata.

Iz Instituta su apelovali na građane da ograniče posjete hospitalizovanim bolesnicima i istakli da je najbolja mjera prevencije gripa vakcinacija.

Epidemiolozi tvrde da se većina oboljelih u potpunosti oporavi u toku jedne ili dvije sedmice nakon početka bolesti, a da stariji, osobe sa hroničnim bolestima i oslabljenom otpornošću mogu osjećati slabost dugo vremena poslije povlačenja simptoma.

Prema riječima epidemiologa, među najčešćim komplikacijama gripa su bakterijska upala pluća, upale srednjeg uha i sinusa, dehidratacija kao i pogoršanje hroničnih bolesti.

Zbog porasta broja oboljelih od gripa u KCCG su krajem februara ograničili posjete bolesnicima do poboljšanja epidemijske situacije.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije Dragan Ilić krajem prošlog mjeseca je kazao da je od početka sezone u toj zemlji umrlo 19 osoba od posljedica koje se povezuju sa virusom gripa .

"Glas Istre" objavio je da je u Hrvatskoj od gripa od početka godine umrlo sedam osoba.

Bonus video: