Mještani traže zatvaranje deponije: Mislov do će zagaditi Nikšić

Mislov do, površine od blizu dva hektara, prije više od deset godina je određen kao privremena deponija. Godišnje se na na pomenutoj deponiji, koja je od centra grada udaljena šest-sedam kilometara, odloži do 32 hiljade tona komunalnog otpada
119 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2016. 07:20h

Demokrate Nikšić podržali su inicijativu mještana Kličeva i Straševine da se zatvori i sanira deponija Mislov do. Mještani će se danas, u znak protesta, okupiti u blizini deponije zahtijevajući od nadležnih da se ista zatvori jer prijeti ekološkom zagađenju grada pod Trebjesom.

"Mišljenja smo da inicijativa građana Kličeva i Straševine ima apsolutno utemeljenje, imajući u vidu zakonska rješenja, ali i činjenicu da osim što deponija ugrožava zdravlje istovremeno predstavlja i prijetnju po bezbjednost jer je u blizini deponije lociran eksplozivni materijal“, kazao je Mitar Goranović, član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

Prema njegovim riječima opravdane su primjedbe civilnog sektora o štetnosti pomenute deponije i neophodnosti njenog uklanjanja, ali i upozorenje da se ne pribjegava spalionici kao primarnom modelu rješavanja ekoloških problema

„Osim što je osiromašila građane aktuelna vlast svojim činjenjem i nečinjem narušava im i osnovno pravo na zdravu životnu sredinu. Privatni interesi privilegovanih pojedinaca i neodgovornih biroktrata ne smiju biti iznad opšteg interesa građana da žive i rade u čistoj i bezbjednoj životnoj sredini“, istakao je Goranović.

Prema njegovim riječima lokalna uprava u Nikšiću snosi odgovornost za produkciju ekoloških problema u vezi deponije Mislov do, zato što se deponovanje vrši na način suprotan propisima i zato što održavanje deponije na toj lokaciji nema zakonsko utemeljenje.

„Sveobuhvatno i društveno ispravno rješavanje ekoloških problema mora počivati na dosljednom sprovođenju zakona, sistemu stimulacija za ekološki odgovorne privredne subjekte i građane i sankcijama za ekološke štetnike. Ekološki odgovorna lokalna samouprava mora stvarati adekvatne ekonomske podsticaje za recikliranje otpada i stvarati institucionalne i tehničke pretpostavke za otpad koji se može reciklirati“, zaključio je Goranović.

Mještani Kličeva i Straševine, naselja koja su najbliža deponiji, više puta su negodovali zbog deponije na kojoj su česti požari, a prije desetak dana vatrogasci i radnici Komunalnog preduzeća su skoro cijelu noć gasili vatru, a sjutradan nastavili preventivno polivanje. Kako je tada “Vijestima” kazao Veselin Gardašević, komandir Službe zaštite i spasavanja. Tom prilikom su na deponiju izlili 23 cistijerne vode, što je preko 170 kubika.

Dodatnu opasnost predstavlja to što se u blizini deponije nalazi fabrika eksploziva, a iz Ekološkog pokreta “Ozon” su više puta isticali da “neuređeno smetlište Mislov do predstvavlja prijetnju za javno zdravlje, ali i bezbjednost građana”. Pored hitnog zatvaranja i saniranja lokacije Mislov do u “Ozonu” smatraju da su se stekli svi uslovi da se u rješavanju pomenutog problema uključi i državno tužilaštvo.

Mislov do, površine od blizu dva hektara, prije više od deset godina je određen kao privremena deponija. Godišnje se na na pomenutoj deponiji, koja je od centra grada udaljena šest-sedam kilometara, odloži do 32 hiljade tona komunalnog otpada.

Početkom prošle godine lokalna uprava je potpisala novi trogodišnji ugovor sa vlasnikom parcele u Mislovom dolu o odlaganju otpada kako iz grada pod Trebjesom, tako i iz susjednih opština, Šavnika i Plužina.

Galerija

Bonus video: