KANA: Kako soliter ne ugrožava hotel

“Smatramo da bi bilo krajnje vrijeme da taj stručni tim javno prezentuje konkretne rezultate petogodišnjeg rada, kako na zaštiti hotela 'Podgorica', tako i svih drugih 47 objekata koji su obuhvaćeni inicijativom Arhitektonskog foruma iz 2011”, navode iz “KANE”
192 pregleda 4 komentar(a)
Hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2016. 13:17h

Iz grupe „KANA” zatražili su od direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazije Miranović da objasni u kom smislu soliter od 12 spratova, koji se gradi, ne ugrožava hotel „Podgoricu”.

“Nije jasno da li je to vaš lični, laički stav ili stručnog tima koji, kako tvrdite, radi elaborat o zaštiti hotela. Kako god, smatramo da je u civilizovanom dijalogu neophodno da svaka strana argumentuje svoje stavove”, istakli su iz „KANE”.

Zatražili su od Miranović da saopšti ko su stručna lica Uprave za zaštitu kultunih dobara“ (imenom i prezimenom, i referencama) koja su „nakon uvida i konstatovanja stanja na terenu počela rad na izradi elaborata o valorizaciji kulturnih vrijednosti hotela 'Podgorica“, a na osnovu čijeg mišljenja ona konstatuje da soliter ne ugrožava „sam hotel 'Podgorica'“?

“Smatramo da bi bilo krajnje vrijeme da taj stručni tim javno prezentuje konkretne rezultate petogodišnjeg rada, kako na zaštiti hotela 'Podgorica', tako i svih drugih 47 objekata koji su obuhvaćeni inicijativom Arhitektonskog foruma iz 2011”, navode iz “KANE”.

Povodom izjave Miranović, reagovao je i arhitekta Ratko Đukić ističući da je pokušala dosta nevješto da zamijeni teze, “pa skoro ispade da možda treba hotel „Podgoricu“ srušiti jer smeta visokom, uzvišenom - soliteru, a ne obratno”.

“No, ne zamjeram, htjeli ste da opravdate propuste vaše i ove vlasti i svih onih koji su neznanjem, ili namjerno svejedno sve ovo „zakuvali“. Soliter devastira vizuelni izgled i prostor na obali Morače. I ne da nijesu ispoštovane procedure oko građenja istog, kako konstatova inspektor za građevinarstvo, već (da je sve to u redu) ova skalamerija od objekta potire vrijednosti izvanrednog postojećeg arhitektonskog djela, kao dijela kulturne baštine našeg grada i države”, navodi Đukić.

Istakao je da ako ne vjeruje konstataciji grupe „KANA“ i stručne javnosti, onda neka pita nekoga trećeg.

“Pitajte Grke, Italijane, Egipćane, i ostale predstavnike zemalja koji znaju da čuvaju svoju kulturnu baštinu. Pitajte ih ruše li oni i potiru svoja dobra da bi izgradili neku jednoličnu betonsku tvorevinu i slično, tamo, gdje mu nije mjesto”, istakao je Đukić.

Bonus video: