Ekološki pokret „Ozon“ iz Nkšića nastavlja borbu za lipe na gradskom trgu

Ovoga puta u akciju žele da uključe sugrađane koje su pozvali da uzmu učešće u konkursu „Nikšićke lipe, simboli našeg grada“ i da putem pisanog ili video zapisa predstave ekološki, kulturološki i istorijski značaj lipa za grad pod Trebjesom
5 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2016. 14:14h

Ekološki pokret „Ozon“ iz Nkšića nastavlja borbu za lipe na gradskom trgu koje lokana uprava namjerava da ukloni prilikom rekonstrukcije trga Slobode. Ovoga puta u akciju žele da uključe sugrađane koje su pozvali da uzmu učešće u konkursu „Nikšićke lipe, simboli našeg grada“ i da putem pisanog ili video zapisa predstave ekološki, kulturološki i istorijski značaj lipa za grad pod Trebjesom.

“Imajući u vidu da su o nikšićkim lipama pisali i pjevali neki od najznačajnijih Nikšićana, da je njihov miris dosezao mnogo dalje od teritorije našeg grada, da se praktično osjećao sa mnogobrojnih slika i fotografija koje su one krasile, naša ideja je da i sadašnjim generacijama pružimo priliku da nastave tu gdje su zauvijek ostavljene tri tačke, pošto smo sigurni da dok je građana biće i lipa u Nikšiću”, poručio je Aleksandar Perović, direktor “Ozona”.

Konkurs je, prema njegovim riječima, prilika da ekološki aktivizam građana bude unaprijeđen, jer je upravo ono po čemu je Nikšić prepoznat u regionu.

Radovi u pisanoj formi moraju biti koncipirani u formi stava ili bloga, do 3.500 karaktera bez razmaka, dok video zapisi, u formi priloga ili kratkog dokumentarnog filma, treba da budu do pet minuta trajanja. Radove je potrebno poslati putem elektronske pošte na info@ozon.org.me sa naznakom za ,,Konkurs nikšićke lipe”.

Konkurs je otvoren do 28. maja a za autore dva najbolja rada u pisanoj i video formi obezbjeđene su i novčane nagrade u visini od po 100 eura, koje će biti dodjeljene 5. Juna, prilikom obilježavanja Svjetskog dana zaštite živottne sredine.

Iz “Ozona” su više puta istakli da prilikom plan rekonstrukcije trga nijesu sprovedene javne konsultacije i uvažene sugestije i komentari zainteresovanih građana, niti je vođeno računa da se sačuva kulturno-istorijska i ekološka vrijednost urbanog jezgra. Iz te NVO smatraju da uklanjanje drvoreda višedecenijskih lipa i postavljanje otvorenih šankova je najbolja potvrda nedostatka vizije. Od lokalne uprave su tražili predmetni elaborat i studiju procjene stanja drvoreda, ali isti još uvijek nijesu dobili, pa sumnjaju da to nije ni planirano ni urađeno. Što se tendera za izvođače pripremnih građevinskih radova tiče iz “Ozona” ističu da je raspisan prije nego što su se stekli preduslovi da građani Nikšića znaju o čemu se zapravo radi.

Galerija

Bonus video: