Najviše polena u primorskim gradovima

Alergični, u aprilu najviše treba da se čuvaju polena breze, lijeske, graba, tise...
164 pregleda 2 komentar(a)
cvijeće, polen, Foto: Luka Zeković
cvijeće, polen, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2016. 20:02h

Osobe koje pate od alergija, u aprilu najviše treba da se čuvaju polena breze, lijeske, graba, tise, čempresa i kopriva.

To su pokazali rezultati mreže mjernih stanica za polen Agencije za zaštitu životne sredine, koje se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Mojkovcu, Tivtu i Baru.

Tivat, kako se navodi, pokriva oblast sa najdužim vegetacionim periodom tokom godine, a vjerovatno i sa najvećom produkcijom polena. Visoke koncentracije u ovom periodu imaju grab i čempres.

Slična je situacija i u Baru, gdje visoku koncentraciju imaju grab i tisa.

Povećano prisustvo zagađujućih materija pojačava agresivnost polena u vazduhu

“Podgorica pokriva oblast sa najvećom koncentracijom populacije i ima značajne meteorološke uslove za produkciju polena i vrlo specifično strujanje koje omogućava nanošenje koncentracije polena u gusto naseljene oblasti. Takođe, to je oblast sa velikom koncentracijom atmosferskih aerosola za koje se vežu čestice polena. Povećano prisustvo zagađujućih materija pojačava agresivnost polena, a simptomi su pojačani”, kaže se u izvještaju Agencije.

U Podgorici su, prema izvještaju sa mjernih stanica, od biljaka sa niskom koncentracijom polena, koja kod izuzetno osjetljivih osoba može izazvati alergijske reakcije, aktuelni jova, javor, jasen, bukva, orah, dud, četinari, vrbe i brest, od onih sa umjereno visokom koncentracijom grab i hrast, a od biljaka sa visokom koncentracijom breza, lijeska, tisa i kopriva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), od nekog oblika alergije u svijetu boluje skoro milijardu ljudi, a u Crnoj Gori najviše građana alergično je na polen ambrozije, trava i drveća.

Koncentracija polena u vazduhu prati se sa početkom cvjetanja lijeske i jove, od početka februara, pa sve do kraja oktobra, odnosno završetka cvjetanja ambrozije.

Mjerenja obuhvataju tri sezone cvjetanja. Prva obuhvata cvjetanja drveća (od februara do početka maja), druga cvjetanje trava, borova i lipe (od maja do druge dekade jula) i treća cvjetanje korova (od druge polovine jula do novembra).

Alergični lakše dišu na sjeveru zemlje

Domen mojkovačke stanice pokriva i Kolašin, Bijelo Polje, dio Berana i Andrijevice, odnosno dio Polimlja i Nacionalni park “Biogradska gora”.

“Sjever Crne Gore, imajući u vidu klimatske uslove, je manje značajan sa aspekta koncentracije polena u odnosu na jug, iz razloga što je vegetacioni period znatno kraći. Kasnije počinje cvjetanje, a ranije se završava vegetacini period, tj. period aktivnih temperatura. Sjeverni dio, u periodu vegetacije, ima vlažniju klimu i manje temperaturne sume, što direktno utiče na usporavanje procesa produkcije polena”, piše u izvještaju.

Trenutno u Mojkovcu ima samo biljaka koje ispuštaju nisku koncentraciju polena, kao što su jova, grab, lijeska, jasen, bukva, tisa i brest.

Nikšić je, kako se navodi, klimatska oblast u kojoj klimatski uslovi omogućavaju egzistenciju biljaka koje će biti potencijalni „proizvođači“ polena. U tom gradu je izmjerena visoka koncentracija breze, graba i tise.

Bonus video: