Ministarstvo nauke: Za 10 godina povećan broj naučnih ustanova sa 22 na 58

U saopštenju se kaže da su se predsjednica i članovi Savjeta, u duhu obilježavanja deset godina nezavisnosti Crne Gore, upoznali sa razvojem nauke i naučnoistraživačke djelatnosti u Crnoj Gori u tom periodu, čiji rezultati su mjerljivi u međunarodnim okvirima
3 komentar(a)
Savjet za naučnoistraživačku djelatnost, Foto: Ministarstvo prosvjete
Savjet za naučnoistraživačku djelatnost, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 25.04.2016. 18:48h

U Crnoj Gori trenutno je 58 naučnih ustanova, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Na današnjoj sjednici Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost urađena je analiza realizovanih aktivnosti u periodu između dvije sjednice, među kojima je istaknuta veoma uspješna posjeta ministarke nauke, Sanje Vlahović Sjedinjenim Američkim Državama.

“Razvoj naučnoistraživačke zajednice u Crnoj Gori u domenu institucionalnog okvira, značajno je unaprijeđen povećanjem broja naučnih ustanova sa 22 u 2006. godini, na 58 u 2016. godini”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Na sjednici su, kao značajan dio aktivnosti tog Vladinog resora, prezentovani i završni radovi na rekonstrukciji zgrade Doma vojske, za potrebe Inovaciono preduzetničkog centra „Tehnopolis“ u Nikšiću, ali i istaknuti naredni koraci u realizaciji tog projekta.

U saopštenju se kaže da su se predsjednica i članovi Savjeta, u duhu obilježavanja deset godina nezavisnosti Crne Gore, upoznali sa razvojem nauke i naučnoistraživačke djelatnosti u Crnoj Gori u tom periodu, čiji rezultati su mjerljivi u međunarodnim okvirima.

Navodi se da je stepen razvoja postignut realizacijom tri strateška cilja - razvoja naučnoistraživačke zajednice u Crnoj Gori, jačanjem bilateralne i multilateralne saradnje i saradnjom naučnoistraživačke zajednice sa privredom.

Dodaje se da je značajno veći stepen razvoja sistema nauke, istraživanja i inovacija, postignut povećanjem ulaganja države u tu djelatnost.

Kao primjer toga navedeno je povećanje ulaganja u budžet Ministarstva nauke, koji je sa 1,6 miliona u 2011. godini dostigao nivo povećanja u 2016. godini na oko sedam miliona eura.

Iz Ministarstva je saopšteno da je među temama sjednice bilo i razmatranje i usvajanje strateškog dokumenta “ERA Mapa puta za Evropski istraživački okvir”, koji je dobio jednoglasnu podršku predsjednika i članova Savjeta i biće upućen Evropskoj Komisiji.

“Nacionalna Mapa puta za Evropski istraživački prostor je dokument koji opisuje na koji način će Crna Gora implementirati aktivnosti u okviru identifikovanih oblasti, koje će dati doprinos uspostavljanju snažnog istraživačkog prostora”, dodaje se u saopštenju.

Najveći dio sjednice bio je, kako se navodi, posvećen planiranju aktivnosti Savjeta za naredni period, gdje je usvojen model saradnje i plan budućih posjeta institucijama koje su dobitnici velikih istraživačih grantova putem INVO/HERIC projekta.

Bonus video: