UCG nagradio najbolje studente i naučnike

Rektor UCG, Danilo Nikolić je rekao da je zadovoljan zbog postignutih rezultata, naglasio uspjehe najboljih studenata i naučnika i istakao značajna dostignuća univerzitetskih jedinica
3669 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: UCG
Sa svečanosti, Foto: UCG
Ažurirano: 26.12.2018. 17:38h

Nagrade za doprinos u razvoju naučno-istraživačkog i umjetničkog rada na organizacionim jedinicama Univerziteta Crne Gore (UCG) i nagrade najboljim studentima u protekloj godini, uručene su danas.

Nagrade su uručene i za priznanja za doprinos razvoju naučno-istraživačkog umjetničkog i stručnog rada na organizacionim jedinicama UCG.

Rektor UCG, Danilo Nikolić danas je, na Svečanoj sjednici Senata uručio nagrade i rekao da je zadovoljan zbog postignutih rezultata, naglasio uspjehe najboljih studenata i naučnika i istakao značajna dostignuća univerzitetskih jedinica.

"Jasno je da je u prethodnom periodu urađeno dosta, ali i da to nije izgovor da u godini pred nama ne nastavimo sa unapređenjem svih segmenata rada Univerziteta", naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, na to obavezuje misija koju ta najstarija i najkvalitetnija visokoškolska ustanova ima u crnogorskom društvu.

"Zato mi je posebno zadovoljstvo što su sa nama danas najbolji profesori i studenti UCG, oni koji su ličnim zalaganjem i kvalitetom zaslužili da budu birani među najbolje i ostanu upisani u anale Univerziteta kao nosioci ovogodišnjih nagrada i priznanja za postignute rezultate", kazao je Nikolić.

On je ove godine dodijelio tri priznanja uz novčane nagrade od po 1,2 hiljade eura doprinose u naučno-istraživačkom radu i umjetničkom radu profesoru doktoru Stevu Popoviću, magistru Milošu Brajoviću i docentu doktoru Marku Markoviću.

Predsjednica Naučnog odbora UCG Irena Orović obrazložila je nagrade za ove naučnike.

Kako je navela Popović je nagrađen za doprinos u razvoju naučno-istraživačkog rada u oblasti društveno-humanističkih nauka na Univerzitetu Crne Gore u ovoj godini.

On je u prethodnoj godini ostvario 2.467 citata zabilježenih od Google Scholar-a, "što predstavlja veoma značajan i najveći broj postignut u 2018. godini i doprinos u povećanju vidljivosti naučno-istraživačkih aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore".

Popović je kazao da će to priznanje ostati duboko ucrtano, kako u srcu tako i u biografiji, i da će se njime ponositi dok je živ.

"Kada priznanje dođe sa adrese na kojoj boravite skoro podjednako kao u svom domu, odnosno sa institucije u kojoj radite i za koju ste spremni da uložite sve svoje kapacitete, siguran sam da je jedan od najljepših osjećaja koje čovjek može da doživi u svom životu", kazao je Popović.

Brajović je nagrađen za doprinos u broju publikovanih naučnih radova u renomiranim časopisima SCI/SCIE liste u oblasti tehničkih nauka na UCG u ovoj godini.

U prethodnoj godini objavio je pet radova u međunarodnim časopisima na SCI/SCIE listama, od kojih je na tri rada prvi odnosno vodeći autor.

On je zahvalio UCG na, kako je ocijenio, vrijednom priznanju.

"Ovu nagradu, stoga, prije svega doživljavam kao obećanje koje dajem Univerzitetu Crne Gore - da ću svoj budući naučno-istraživački rad sprovoditi sa još većim intenzitetom i entuzijazmom i da budući rezultati ne samo da neće izostati, već da će biti bolji, kvalitetniji i brojniji", naveo je Brajović.

Marković je nagrađen za doprinos u razvoju projektnih aktivnosti u domenu umjetnosti i stvaralaštva na UCG u protekloj godini.

Kako je obrazloženo, dao je i značajne doprinose likovnom stvaralaštvu u ovoj godini.

"Umjetničko istraživački rad na polju umjetnosti je od kjučnog značaja za dalje unaprijeđenje i razvoj ove oblasti. Međunarodni projekti imaju za cilj dalje razvijanje kapaciteta za umjetničko istraživanje, omogućavaju razmjene studenata i profesora i razvijaju međunarodnu saradnju, što smatram da je suština istraživačkog rada i što doprinosi međunarodnoj prepoznatljivosti našeg Univerziteta", rekao je Marković.

Nikolić je dodijelio i 19 priznanja uz novčane nagrade od po 720 eura za doprinos razvoju naučno-istraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na organizacionim jedinicama Univerziteta Crne Gore nastavnicima kao i plakete i novčane nagrade u iznosu od po 700 eura za 17 najboljih studenata.

Bonus video: