Placevi Vladi za njemački kredit

Istaknuto je da imajući u vidu da na određenim parcelama postoje potreba da se listovi nepokretnosti urede, ostaje potreba da se utvrdi konačna lista parcela koja bi mogla da posluži za regulisanje navedene obaveze
92 pregleda 1 komentar(a)
kolektor Podgorica, Foto: Zoran Đurić
kolektor Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.04.2016. 16:49h

Glavni grad obratio se Ministarstvu finansija sa predlogom da se dio otplate obaveza, koje bi proistekle iz aranžmana sa KfW bankom, odnosno Vladom Crne Gore, oko izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda regulišu prema Vladi, ustupanjem državne imovine.

“Glavni grad je, u cilju formalnog procesuiranja, dostavio informaciju Ministarstvu finansija da se parcele, koje se nalaze na prostoru KO Podgorica 1 (1666/1, 1666/2, 1663, 1664, 1665, 1652, 1653, 1654), u zoni DUP - a 'Prvi maj', a koje su u vlasništvu Glavnog grada, zajedno sa naknadom za komunalno opremanje, da se prenesu u vlasništvu države Crne Gore”, navodi se u informaciji sa sjednice Vlade, koja je prekjuče održana.

Istaknuto je da imajući u vidu da na određenim parcelama postoje potreba da se listovi nepokretnosti urede, ostaje potreba da se utvrdi konačna lista parcela koja bi mogla da posluži za regulisanje navedene obaveze.

“Potrebno je i definisati troškove remedijacije, koji bi trebalo da padne na teret Glavnog grada, jer se radi o zemljištu u neposrednoj blizini postojećeg kolektora. Imajući u vidu značaj projekta, i potrebu da se, u što je moguće kraćem roku izgradi navedeno postrojenje, zbog potrebe proširenja postojećih kapaciteta, Ministarsvo finansija predlaže nastavak pregovora sa KfW bankom, Glavnim gradom Podgorica i Minstarstvom održivog razvoja i turizma, u cilju definisanja svih uslova aranžmana”, navodi se u dokumentu.

Napomenuto je da zaključenje aranžmana KfW bankom nije predviđeno Zakonom, o budžetu za 2016. godinu, tako da, ukoliko se, u toku godine utvrde svi uslovi kreditiranja i ugovor potpiše, sredstva se mogu povlačiti tek u 2017, pod uslovom da ugovor o kreditu, bude predviđen Zakonom o budžetu za narednu godinu, usvojenim od strane Skupštine Crne Gore.

“KfW je, krajem januara ove godine, dostavio Indikativnu ponudu za pregovore, gdje su predloženi uslovi finansiranja. Novim uslovima predviđeno je da se za iznos od 30 miliona eura, planira otplata od 30 godina, sa 10 godina grejs perioda, i kamatnom stopom od 2,6%, dok je za manji iznos predviđen period otplate od 15 godina, sa 5 godina grejs perioda, i kamatnom stopom od dva odsto”, piše u dokumentu.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda treba da se gradi na kraju Dajbaba

Bonus video: