Branislavu Mićunoviću aminovali kulu od 23.000 kvadrata

Da je izgradio stanove, Mićunović bi platio najmanje pet miliona eura komunalija. Za hotel sa četiri ili pet zvjezdica - neće platiti ni cent
210 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Luka Zeković
Branislav Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.04.2016. 16:20h

Nikšićanin Branislav Brano Mićunović moći će u Budvi da gradi hotel u obliku kule od 23.000 kvadrata na mjestu oronule zgrade Zeta filma, stotinjak metara od Starog grada.

To se navodi u Urbanističko-tehničkim uslovima (UTU), prvom papiru u proceduri izdavanja građevinske dozvole, koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) juče izdalo Mićunovićevoj firmi “Zeta film” i njegovom poslovnom partneru Gojku Pejoviću, vlasniku popularnog restorana “O sole mio”.

Pozivajući se na važeće izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana “Budva-centar”, Direktorat za građevinarstvo MORT-a izdao je UTU za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju primarnog ugostiteljskog objekta za pružanje usluga smještaja i pripremanja i usluživanja hrane i pića.

Na urbanističkoj parceli od 5.183 kvadrata, koja je osim zgrade Zeta filma obuhvatila i jedini park u samom srcu Budve, dozvoljena je gradnja višespratnog hotela. Izdatim uslovim dozvoljeno je da buduća građevina zauzme najviše polovinu urbanističke parcele, pa se Mićunoviću dozvoljava da na postojećoj zgradi Zeta filma izgradi svih dozvoljenih 23.000 kvadrata, ako ne bude gradnje u parku.

Mićunović je prije godinu i po imao drugačije planove sa Zeta filmom, jer je planirao da gradi poslovno-stambeni objekat, za šta je tada od Opštine i dobio UTU. Činjenica da se prema važeći propisima ne plaćaju komunalije za hotele sa pet i četiri zvjezdice, mogući je razlog zbog kojeg je Mićunović poslovne ambicije usmjerio ka turizmu.

Ukoliko bi izgradio stanove za tržište, Mićunović bi Opštini Budva morao da plati gotovo šest miliona eura na ime komunalija.

Preduzeće “Zeta film“ je u vrijeme masovne vaučerske privatizacije preuzela kiparska “Anagusta“, ali se kao većinski vlasnik akcija ubrzo upisala porodica Mićunović - Branislav ima 52,3 odsto a njegov sinovac Predrag 26,7 procenata.

Kompanija se uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, nakon što je Vlada prije godinu i po odobrila da se umjesto prava korišćenja odobri pravo svojine.

Mićunovići su vlasnici ukupno 1.491 kvadrata poslovnog prostora i zemljišne parcele od 3.149 kvadrata u samom srcu Budve.

Zgrada Zeta filma izgrađena je na zemlji koju je najveći budvanski dobrotovor Tomo Luketić, prije govoto devet decenija, ostavio kao zakladu za školovanje djece iz Paštrovića, Budve i Svetog Stefana.

Testamentarna volja Luketića nikada nije ispoštovana, jer je gotovo 40.000 kvadrata zemlje Opština upisala na sebe, a potom rasprodala.

Površina kao pola budvanskog Starog grada

O kolikoj građevini je riječ najbolje svjedoči podatak da kompletan Stari grad, sa svim građevinama unutar zidina, ima 44.000 kvadrata stambenog prostora.

Važećim DUP-om, na mjestu Zeta filma ucrtan je objekat sa prizemljem i devet spratova, ali građevina može da ima i više etaža ako je zauzetost parcele manja, s obzirom da je sprtanost preporučujući, ali ne i obavezujući parametar.

U UTU piše da je indeks zauzetosti terena fleksibilan, a indeks izgrađenosti fiksan parametar. Fiksna je i bruto građevinska površina, ali ona se isključivo odnosi na stambeni prostor, dok u nju ne ulaze podzemne garaže i suteren koje je investitor u obavezi da izgradi.

Bonus video: