Opštine moraju uvesti red i prilagoditi veb stranice OSI

Sajtovi državnih institucija godinama manje-više izgledaju ujednačeno. Za razliku od njih, sajtovi opština imaju potpuno različit dizajn, kojeg definiše autor stranice
277 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2018. 19:35h

Crnogorske opštine ubuduće će imati standardizovane internet stranice, koje će, kao i one državnih institucija, biti pristupačne i za sve kategorije lica sa invaliditetom, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Tako će internet stranice crnogorskih institucija ubuduće biti izrađene u skladu sa Direktivom Evropske unije o pristupačnosti veb stranica i mobilnih aplikacija u javnom sektoru. Ova direktiva predviđa da sve veb stranice i mobilne aplikacije, uključujući i elektronska dokumenta i multimedijalne sadržaje javnih službi u Evropi budu dostupni širokom krugu korisnika.

Direktivom EU su utvrđeni i rokovi za prilagođavanje sadržaja, pa bi nove veb stranice javnog sektora u zemljama članicama trebalo da budu usklađene do septembra sljedeće godine, sve internet stranice do septembra 2020, dok je rok za prilagođavanje mobilnih aplikacija u javnom sektoru jun 2021. godine.

Iz resora, na čijem je čelu Suzana Pribilović, kazali su da će ovih dana objaviti smjernice za izradu internet prezentacija kojima će biti definisano kako treba izraditi prezentacije da bi one bile prilagođene licima sa invaliditetom.

Sajtovi državnih institucija godinama manje-više izgledaju ujednačeno. Za razliku od njih, sajtovi opština imaju potpuno različit dizajn, kojeg definiše autor stranice, odnosno sama uprava. Opštine dosad nisu imale preporuke kako bi sajtovi trebalo da izgledaju, niti koji sadržaj i koji minimum servisa i usluga bi trebalo da građanima ponude na svojim internet prezentacijama.

Zato će lokalne samouprave uskoro dobiti smjernice kojima su definisani standardi načina izrade veb stranica.

U tom cilju, MJU će, u saradnji sa Zajednicom opština, organizovati edukaciju za zaposlene u opštinama čije su svakodnevne aktivnosti vezane za izradu sajtova i publikaciju sadržaja. “Smjernice će sadržati preporuku tehnologija, šablona, veb dizajna, ali i seta usluga koje lokalna samouprava nudi građanima i privredi”, kazali su “Vijestima” iz MJU.

Administratori opštinskih sajtova, osim što su dosad potpuno sami odlučivali o dizajnu i sadržaju tih stranica, internet prezentacije su i smještali na servere po svom izboru, često van Crne Gore. Autori nekih opštinskih stranica čak nisu ni bili stalno zaposleni u tim opštinama, pa se događalo da, u slučaju problema i zbog njihove nedostupnosti, sajtovi opština nekad danima ne rade. Tako sajt Prijestonice Cetinje u avgustu nije bio dostupan duže od dvije sedmice.

Iz MJU još nisu odlučili da li će opštinama dozvoliti da i dalje koriste privatne ili će im obezbijediti prostor na državnim serverima.

“Za sada ne postoji intencija za sličnu aktivnosti”, kazali su iz tog ministarstva, dodajući da će uraditi analizu i na osnovu toga donijeti odluku. Analiza će, kako navode, pokazati i spremnost, ali i potrebu jedinica lokalne samouprave da nastave da samostalno izdvajaju sredstva za izradu i održavanje veb sajtova.

Izradu smjernica i edukacija zaposlenih planirali su do juna sljedeće godine. Nakon toga, kako su kazali iz MJU, iz tog resora će periodično pratiti njihovu primjenu i efekte. Za tu aktivnost biće izdvojeno 1.150 eura.

Iz MJU još nisu radili i procjenu troškova standardizacije koja bi podrazumijevala prilagođavanje veb sajtova na osnovu datih smjernica.

Crnogorske opštine koriste internet adrese, koje su u grupi rezervisanih i sve u imenu sadrže naziv opštine i nastavak.me (podgorica.me, bar.me, berane.me…).

Prema planu MJU, usluge lokalnih samouprava u budućnosti bi trebalo da budu dostupne na sajtu eUprava, portalu koji je zamišljen kao centralno mjesto gdje građani sve usluge, umjesto na šalterima, mogu dobiti putem interneta.

I privatnici da slijede pravila EU

Direktivom EU kojom se definiše pristupačnost internet stranica i mobilnih aplikacija u javnom sektoru, sugeriše se i njena primjena na druge vrste internet sadržaja, posebno na one osmišljene za ograničen broj osoba na radnom mjestu ili u obrazovanju.

Državama se sugeriše i da podstiču primjenu veb direktive na privatne subjekte, koji nude usluge u oblasti zdravstva, društvene uključenosti… ali i u sektoru saobraćaja, električne energije, vode, elektronskih komunikacija i poštanskih usluga.

Bonus video: