Strah od samoće je najveći hendikep

Prihod od karata biće uplaćen NVO za osobe sa invaliditetom
236 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2016. 05:33h

Nakon što je svjetski motivacioni govornik Nik Vujičić uspio da napuni sportski centar “Morača”, poručio je da “možemo biti čudo za nekog drugoga, iako sami nemamo čudo”.

On je pojasnio da ako čovjek bez ruku i nogu može pomoći jednoj osobi, da u tom slučaju svi možemo pomoći jedni drugima.

Tridesettrogodišnji Australijanac, porijeklom sa naših prostora, rođen je sa “tetra-amelia sindromom”, genetskim poremećajem kojeg karakteriše nedostatak sva četiri ekstremiteta.

Međutim taj nedostatak nije spriječio Vujičića da skakuće po sceni i zbija šale sa svojim “malim stopalom” i svojim šarmom, otkačenim humorom, zabavnom kombinacijom srpskog i engleskog jezika animira publiku, koja je bila oduševljena njim.

Rekao je da je kao dijete želio samo ruke i noge, jer je smatrao da će mu to donijeti mir, ali da mu je u stvari trebalo da pronađe svoju svrhu.

Tvrdi da govorom najviše želi da utiče na djecu i da je bio razočaran kada je čuo da Crna Gora ima jedno sirotište.

“Na svojim putovanjima srijećem mnogo siročića. Čuo sam da Crna Gora ima samo jedno sirotište, što je jako loše. Želim pomoći da Crna Gora dobije još jedno sirotište”, kazao je Vujičić.

On je naveo primjer kada je tokom jednog govora u publici uočio dječaka bez ruku i nogu, sa malim stopalom, kao što je njegovo, i pozvao ga na scenu.

“Nijesam mogao da mu 'bacim pet', jer nijesmo imali ruke. Prišao sam mu i dotakao njegovo malo stopalo mojim. Nasmijao se, a svi prisutni su zaplakali. Tom dječaku sam promijenio život, a znam koliko bi meni bilo lakše da sam u tom uzrastu upoznao nekog kao ja, da su moji roditelji upoznali nekog sa istim hendikepom. Strah od samoće najveći je hendikep od svih hendikepa. Ako sami nijeste imali čudo, to ne znači da ne možete biti čudo za nekog drugog”, pričao je Vujičić.

Program u sportskom centru su svojim učešćem obogatili crnogorska pjevačica Andrijana Božović i djeca iz NVO “Zračak nade” i Dnevnog centra iz Pljevalja.

I ateisti se mole Hristu ako je Vujičić pilot na njihovom letu

Vujičić tvrdi da se često šali sa ljudima koje srijeće na račun svog hendikepa, a pogotovu sa djecom.

“Djeca nekada znaju da me iznenađeno pitaju šta mi se desilo. Ja im nervozno odgovorim: 'Od cigareta! Nemojte nikada da pušite!'”, pričao je Vujičić, na šta se publika smijala.

Čak je, tvrdi, jednom izigravao pilota na jednom letu, na šta ga je nagovorio prijatelj, pilot po profesiji, dok su putnici burno reagovali.

“Obukao sam pilotsko odijelo i dočekivao putnike. Govorio sam im: 'Veoma ste srećni jer danas probamo novu tehnologiju.' Bili su izbezumljeni i čuo sam u pozadini kako šapuću, ali još nijesu u potpunosti ubijeđeni. Ali kada sam

uzeo mikrofon i počeo da im se zahvaljujem što su na mom letu - i ateisti su počeli da se mole Hristu”, kazao je Vujičić.

OVDJE pročitajte o gostovanju Vujičića u Nikšiću

Galerija

Bonus video: