Učinimo realnim velike stvari: Očistimo Crnu Goru od smeća za samo jedan dan

Uz pomoć aplikacije, ADP Zid će, zajedno sa odgovornim pojedincima, moći da prepozna i ima uvid u najkritičnije tačke, kada je u pitanju nelegalno odlaganje otpada
104 pregleda 0 komentar(a)
Let’s do it Montenegro, Foto: Https://www.facebook.com/letsdoitmontenegro
Let’s do it Montenegro, Foto: Https://www.facebook.com/letsdoitmontenegro
Ažurirano: 21.04.2016. 12:03h

"Let’s do it Montenegro", akcija čiji je cilj očistiti Crnu Goru od smeća za jedan dan, biće održana u petak, 20. maja, istovremeno u sve 23 opštine u Crnoj Gori u periodu od devet do 15 sati, saopšteno je iz ASP Zid.

"Akcijom želimo da pokažemo da malim doprinosom možemo velike stvari učiniti realnim. Ovo će biti prilika da se izmjere kapaciteti civilnog sektora koji će u saradnji sa opštinama i lokalnim institucijama, zajedničkim snagama raditi na rješavanju problema u zajednicama. Za potrebe akcije napravljena je i mobilna aplikacija za mapiranje i obilježavanje nelegalnog odlaganja smeća, pa svi građani na jednostavan način mogu da doprinesu slanjem fotografija smeća sa lokacija za koje smatraju da su sporne i da bi ih trebalo očistiti", navodi se u saopštenju ADP Zid.

Uz pomoć aplikacije, ADP Zid će, zajedno sa odgovornim pojedincima, moći da prepozna i ima uvid u najkritičnije tačke, kada je u pitanju nelegalno odlaganje otpada.

"Potrebno je da se aplikacija instalira na telefon koji ima Android operativni sistem, takođe potrebno je da korisnici budu povezani na internet mrežu kako bi pri slanju fotografija otpada bila unesena sa njihovim GPS koordinatama. Na ovaj način ćemo mapirati lokalitete koje ćemo zajedno očistiti u okviru velike akcije „Let's do it Montenegro!“ Aplikacija je dostupna na sledećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bildstudio.adpzid&hl=en

“Let’s do it Montenegro!” je akcija koja je zahvaljujući najvećem broju glasova građana dobila dio podrške kroz program „Budi odgovoran“. Učešće u ovom programu osigurano je kroz partnerstvo sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

U akciji Let’s do It Mediteran prikupljeno više od 500 tona otpada

"U organizaciji ADP-Zid, 10. maja 2014. u Crnoj Gori je realizovan Let’s do It Mediteran - najmasovnija akcija ikada, koja je u 6 primorskih gradova okupila oko 3.100 građana, opštinska preduzeća, oko 20 privatnih preduzeća, škole, sportske i ronilačke klubove i zahvaljujući kojoj je na trajne i privremene deponije, prema procjenama, dopremljeno oko 530 tona otpada. Najviše je bilo plastičnog i papirnog otpada, a sa pojedinih lokacija uz pomoć mehanizacije uklonjen je i građevinski šut, kao i otpad organskog porijekla", zaključuje se u saopštenju ADP Zid.

Bonus video: