CZIP: Svih šest jedinki stepskih sokolova prešlo preko Crne Gore na putu ka Africi

"Stepski soko (Falco cherrug) na IUCN listi ima status ugrožene vrste sa opadajućom populacijom", naveli su iz CZIP
128 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2016. 12:24h

Kolege iz Mađarske poslale su dokaze, dobijene naučno-istraživačkim radom u okviru Evropskog Life projekta, da je Crna Gora i zvanično opravdala naziv zemlje sokolova, saopšteno je iz Centra za proučavanje ptica (CZIP).

"Naime, prikaz mape georefernciranih putanja šest stepskih sokolova, koji su čipovani i čija migracija je praćena u realnom vremenu pokazuju da su svih šest jedinki prešle preko Crne Gore na svom putu iz Mađarske ka Africi ukazujući da su prošle sjeverozapadom zemlje, preko Orjena, zatim Skadarskog jezera i Rumije, Durmitora, i dužinom čitave obale. Stepski soko (Falco cherrug) na IUCN listi ima status ugrožene vrste sa opadajućom populacijom. Većina populacije ove inače krovne vrste savršenog predatora i indikatora očuvanosti stepskih ekosistema gnijezdi se u Kazahstanu, Mongoliji, Rusiji i Kini. Problem opadanja njihove populacije jeste trgovina ženki (30% veće od mužjaka) i njihov transport u zemlje Bliskog istoka gdje sokolarstvo predstavlja iako prevaziđeno, još uvjek aktuelnu i opasnu tradiciju. Iz toga razloga u centralnoj Aziji preovladavaju mužjaci, a na Bliskom istoke ženke što za posljedicu ima očigledan pad populacije ove ugrožene vrste", navodi se u saopštenju CZIP.

Iz ove NVO su dodali da je tradicija sokolarenja koja predstavlja i statusni simbol na Bliskom istoku, samo je jedan od ugrožavajućih faktora po sokolove.

"Na Balkanu, najveću opasnost za opstanak sokolova predstavljaju golubari koji ih love jer ove grabljivice svoju ishranu baziraju između ostalog i na golubovima. Tada se vrlo često pribjegava lovu ovih, inače strogo zaštićenih vrsta, tako što se na goluba kači silk za robolov, u koji se tokom grabljenja plijena sokolovi zapetljaju i uginu. Ovakva praksa dovela je do zabrinjavajuće niskog stanja populacija krupnih sokolova u Crnoj Gori, gdje su pored stepskog evidentirani još sivi i krški. Detaljniji podaci očekuju se nakon završetka istraživačkog rada na Atlasu ptica gnjezdarica Crne Gore koji Centar za zaštitu i proučavanje ptica realizuje u saradnji sa Crnogorskim ekološkim društvom", navodi se u saopštenju CZIP.

Iz CZIP ističu i da je krajem marta na Ulcinjskoj solani otkrivena nova vrsta za Crnu Goru i to - žutoglava pliska (Motacilla citreola).

"Potom je CZIP sa kolegama iz Bugarske iznenadilo i otkriće ponovnog gniježđenja flamingosa kojima su prije tri godine (kada su prvi i posljednji put gnijezdili) sva jaja uništena od strane još uvjek nepoznatog počinioca. Nakon potvrde o gniježđenju flamingosa, iz udruženja Beranda javljeno je da i nakon kašnjenja mužjaka rode, čiji dolazak je očekivan krajem marta, isti konačno koristi svoje novo/staro gnijezdo koje je CZIP u saradnji sa Elektroprivredom obezbijedio postavljanjem platforme za gniježđenje", rekli su iz CZIP.

Kazali su i da dobre vijesti stižu i sa Skadarskog jezera.

"Ove godine prebrojano je 160 pelikana što je rekordan broj u istoriji Crne Gore, ove donedavno ugrožene vrste, čiji oporavak populacije predstavlja rezultat uspješnog timskog rada francuske organizacije Noe Conservation, Nacionalnih parkova, Prirodnjačkog muzeja i CZIP-a, a zahvaljujući podršci Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme. I dok su neke prinove pristigle kao što je slučaj sa pelikanima, a druge se očekuju (rode i flamingosi)", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: