Podgorica: Tender za kolektor do kraja godine

“Izgradnja bi koštala 35 miliona eura, jer je Vlada projekte od ekološke važnosti oslobodila poreza, a bilo je predviđeno da za tu investiciju treba 45 miliona”, kaže Makrid
178 pregleda 1 komentar(a)
Filip Makrid, Foto: Arhiva Vijesti
Filip Makrid, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.04.2016. 15:56h

Tehnički direktor „Vodovoda i kanalizacije” Filip Makrid kazao je da očekuje da će novi tender za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda biti raspisan krajem godine.

“Pregovori sa njemačkom KFW bankom, koja je vlasništvo Vlade tamošnje države, su intenzivni, a očekujem da će sva potrebna dokumentacija za to postrojenje, od izuzetnog značaja za grad, biti završena za par mjeseci”, kazao je Makrid.

On je istakao da su od te banke nedavno dobili pola miliona eura granta za izradu dvije studije, odnosno abdejtovanje postojećih.

“Izgradnja bi koštala 35 miliona eura, jer je Vlada projekte od ekološke važnosti oslobodila raznih poreza, a prvobitno je bilo predviđeno da za tu investiciju treba 45 miliona”, kazao je Makrid.

On je kazao da se zna lokacija budućeg postrojenja.

“Odnosno, to nije Botun, već tačnije je kraj naselja Dajbabe. Postrojenje je neophodno gradu, jer je postojeće izgrađeno za mnogo manji broj stanovnika”, kazao je Makrid.

On je kazao da u međuvremenu, radnici tog preduzeća će raditi na izgradnji kanalizacije na područjima brojnih prigradskih naselja.

“Kako bi kada to novo postrojenje bude izgrađeno, odmah počeo proces obrade”, kazao je Makrid.

On je kazao da treba da bude urađena studija za spaljivanje mulja od čega bi proizvodili električnu energiju.

Makrid je kazao da će biti urađena studija o uticaju na okolinu, kao i da će izgradnja postrojenja vjerovatno dovesti do promjene cjenovnika usluga.

“Radiće se analiza, koliko će koštati tretman otpadnih voda. Ne kažem da će poskupjeti voda i ne želim da se nama desi scenario kao u Budvi gdje građani plaćaju velike iznose, moramo misliti i o toj ekonomskoj strani. Ali, mislim da treba povećati cijenu tretmana kanalizacionih voda, koja je sada mala”, kazao je Makrid.

Grad se već godinama suočava s problemom tretmana otpadnih voda. Postojeći kolektor , izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, ne može ispuniti potrebe grada, pa veliki dio zagađene vode završi u Morači.

Kolektor u blizini Kliničkog centra sagrađen prije 36 godina projektovan je za 55.000 stanovnika, a zvanični podaci iz popisa od 2011. godine govore da u Podgorici živi preko 187 hiljada stanovnika.

To što veliki dio zagađene vode završi u Morači ozbiljno ugrožava okolinu i građane, a nesnosni miris, pogotovo ljeti, smeta stanovnicima čije se kuće i stanovi nalaze u blizini kolektora.

Gradnja novog kolektora samo je jedno od neispunjenih predizbornih obećanja, a tender za izgradnju bio je raspisan krajem decembra 2013. godine, ali je bio neuspješan.

Bonus video: