Otvaranje bazena u Nikšiću do 21. maja

Gradnja bazena, koji je preslikani minhenski olimpijski bazen, počela je 1972. godine, a počeo je da radi 18. septembra 2000
187 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2016. 10:48h

Rekonstrukcija nikšićkog bazena biće završena za desetak dana, a njegovo otvaranje očekuje se do 21.maja .To je prilikom obilaska bazena kazao potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović.

„Bazen ne samo da je od značaja za opštinu Nikšić, već i za Crnu Goru. Biće turistička i sportska promocija bazena. Vjerovatno ćemo 20.juna otvoriti bazen utakmicom između vaterpolo reprezentacija Crne Gore i Španije ili Mađarske. Nikšićani će po prvi put imati priliku da vide jednu takvu predstavu“, kazao je Perović.

Direktor Plivačko vaterpolo saveza Crne Gore (PVS CG) Petar Porobić kazao je da je Savez morao Svjetskoj vaterpolo organizaciji (FINA) prije dvadesetak dana prijaviti ko će biti domaćin za utakmicu između Crne Gore i Francuske, u okviru Svjetske lige, koja će se odigrati 26.aprila, i da su prijavili Herceg Novi.

“Da ta utamica ima neki poseban takmičarski značaj onda bih shvatio da se nađe veza sa otvaranjem bazena. Mislim da ne treba stvarati određeni pritisak oko toga”, kazao je Porobić.

Prema njegovim riječima bazen je u funkcionalnom smislu spreman za rad.

„Ostaju još dodatni radovi da se završe – uređenje oko terena i prostorija u objektu. Naručili smo semafor koji će biti za primjer, kao i igralište koje treba da stigne za dvije sedmice, čime će biti kompletirana sva nedostajuća oprema za odigravanje utakmica“, kazao je Porobić.

Bazen u Nikšiću biće nacionalni trenažni centar a prema riječima Porobića konačno će imati dovoljno bazena za pripreme svih selekcija.

„Tokom sezone uvijek imamo u pogonu najmanje tri selekcije. To nam je u prethodnom periodu stvaralo problem, jer nijesmo mogli da obezbijedimo dovoljan broj sati za rad svih selekcija. Ovakvim objektom stvorili smo uslove da imamo dovoljno termina za sve nacionalne selekcije“, kazao je Porobić i dodao da će već ovoga ljeta pojedine selekcije pripreme obaviti u gradu pod Trebjesom.

Bivši kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore Nikola Janović kazao je da je bazen u Nikšiću reprezentativan i da je jedan od ljepših koje je imao prilike da vidi.

„Bazen će imati veliki značaj za Nikšić i mislim da bi već trebalo razmišljati o tome da se krene o nekoj strategiji vezanoj za mlađe kategorije i da se što veći broj djece uključi u školu plivanja. Smatram da je Nikšić grad sporta i svakako da će biti novih vaterpolista koji će moći da u doglednoj budućnosti zamijene asove u našoj reprezentaciji“, kazao je Janović.

Prema njegovim riječima bazen u Nikšiću moći će dobro da posluži svim vaterpolo selekcijama kao dobra baza za pripreme.

„Međutim, treba razmišljati i o tome na koji način upravljati bazenom. Pretpostavljam da će tu i Opština Nikšić da pomogne i da se domaćinski ophodi prema ovom objektu koji je od izuzetnog značaja“, kazao je Janović.

Početkom aprila prošle godine, na donatorskoj večeri, prikupljeno je preko million eura za rekonstrukciju bazena, a građevinski radovi počeli su u avgustu.

Gradnja bazena, koji je preslikani minhenski olimpijski bazen, počela je 1972. godine, a počeo je da radi 18. septembra 2000. Radio je do 22. decembra pomenute godine, da bi ponovo bio aktiviran u maju naredne godine. U oktobru 2001. godine je prestao sa radom, a osnovni razlog bio je nedostatak vazdušnog grijanja. Za potrebe Evropskog kadetskog prvenstva u rukometu 2010. godine bazen je privremeno osposobljen za trening dvoranu.

Galerija

Bonus video: