Od gripa umrla još tri pacijenta

Kod izabranih doktora prošle sedmice javilo se ukupno 130 oboljelih
62 pregleda 5 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2016. 05:46h

Tri hronična bolesnika starosti 55, 57 i 60 godina, koja su liječena u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), juče su preminula od gripa.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da su prijave o smrti dostavljene Centru za kontrolu i prevenciju bolesti te ustanove i da je kod sva tri pacijenta dokazan virus gripa tipa A.

“Dva pacijenta nijesu vakcinisana protiv gripa, dok je na prijavi smrti za trećeg pacijenta, navedeno da ne postoji podatak o vakcinaciji”, saopšteno je iz Instituta.

Od početka godine zbog komplikacija gripa umrlo je ukupno osam građana.

Iz Instituta su istakli da je prošle sedmice grip tipa A (H1N1) i (H2N3) i tipa B dokazan kod 211 pacijenata.

Međutim, kazali su da je od 11. do 17. aprila opao broj registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Kod izabranih doktora prošle sedmice javilo se ukupno 130 oboljelih, što znači da je registrovan 21 pacijenat sa simptomima gripa na 100.000 stanovnika.

Epidemijski prag za grip u Crnoj Gori iznosi 100 oboljelih koji se jave ljekaru na 100.000 stanovnika tokom jedne kalendarske sedmice.

Taj prag lani u februaru premašen je za gotovo 100 odsto, iako je u prošlogodišnjoj sezoni zabilježen samo jedan smrtni slučaj od gripa.

Iz Instituta su pojasnili da je većina evropskih zemalja prijavila opadajući trend obolijevanja, ali da je udio virusa tipa B porastao i čini 72 odsto registrovanih slučajeva i 36 do 39 odsto teških bolničkih slučajeva gripa.

Epidemiolozi savjetuju građanima da ograniče posjete bolesnicima u zdravstvenim ustanovama.

“Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanmom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu”, naglasili su.

Iz Instituta savjetuju da treba izbjegavati bliske kontakate sa oboljelima, dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama, boravaka u zatvorenim prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi i praktikovati dobre navike, uključujući ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Bonus video: