Avion Montenegro Airlinesa prizemljen nakon sudara sa pticom

Iz nacionalne avio-kompanije tvrde da bezbjednost putnika ni u jednom momentu nije bila ugrožena...
0 komentar(a)
Montenegro Airlines Fokker F 100, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines Fokker F 100, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2016. 07:54h

Putnici kompanije “Montenegro Airlines” nijesu u subotu doputovali iz Dizeldorfa u Crnu Goru, jer je u sudaru sa pticom pukao vjetrobran aviona.

Iz kompanije tvrde da bezbjednost putnika ni u jednom momentu nije bila ugrožena.

Pojašnjeno je da je, pri standardnoj brzini na visini od 2.440 metara, ptica udarila u vjetrobran koji je napukao, pa su piloti od kontrole leta tražili da se spuste na nižu visinu i vrate na aerodrom.

Odgovorili su da je nakon slijetanja mehanizacija kompanije “Air Berlin” procijenila da se vjetrobran ipak mora zamijeniti.

"Kako je odmah bilo jasno da će procedura zamjene nešto duže trajati, svi putnici su smješteni u hotel i u nedjelju u ranim jutarnjim časovima prebačeni drugim avionom 'Montenegro Airlinesa' u Podgoricu”, saopštili su iz kompanije.

Njemački radio “Hagen” objavio je u nedjelju da je veliki broj građana sa brigom posmatrao neobično dešavanje na nebu.

"Putnički avion je najmanje pet puta, na samo 1.000 metara visine, oblijetao oko Hagena, južnog Enene - Rug okruga i Vupertala, sa spuštenim točkovima... Odmah nakon polijetanja je posada prijavila tehničke smetnje, što je potvrdio saradnik aerodoroma u Diseldorfu”, piše na portalu radija.

Navodi se da je nakon 70 minuta u vazduhu “avion neplanirano ponovo sletio u Diseldorf”.

Iz kompanije “Montenegro Airlines” su istakli da je avion kružio između 40 i 45 minuta na visini od 1.500 metara.

"S obzirom na to da je avion bio pun goriva, standardna procedura nalaže da avion bude u holdingu (kruženju) oko aerodroma, neko vrijeme kako bi potrošio višak goriva i postigao težinu dozvoljenu za slijetanje”, pojasnili su.

Iz kompanije su kazali da su točkovi aviona tokom kruženja bili otvoreni, jer je to dio standardne procedure kako bi se, usljed većeg otpora, brže potrošilo gorivo.

Bonus video: