Škole bez toaleta za ponos nacije

Upravi za sport pripalo 6,5 miliona ove godine, a Bošković dao još zbog zdravlja nacije, međunarodnog prestiža, nacionalnog ponosa
156 pregleda 44 komentar(a)
Predrag Bošković, Dragan Adžić, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Dragan Adžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2016. 06:05h

Ministar prosvjete Predrag Bošković poklonio je rukometašicama i košarkašima Budućnosti 800.000 eura sa računa vladinog resora, na čijem je čelu.

Upravi za sport ovogodišnjim budžetom pripalo je gotovo 6.500.000 eura, a Bošković je odlučio da im proslijedi još novca zbog - zdravlja nacije, međunarodnog prestiža, nacionalnog ponosa...

Prema pouzdanim saznanjima "Vijesti", šef Ministarstva prosvjete za taj poduhvat tražio je saglasnost na sjednici Vlade u februaru, a što mu je kabinet Mila Đukanovića aminovao.

Bošković je predsjednik Upravnog odbora Rukometnog kluba Budućnost. Tom veoma uspješnom kolektivu, prema saznanjima "Vijesti", pripašće najveći dio novca iz Ministarstva prosvjete.

"Ministarstvo prosvjete, kao resorno ministarstvo, preusmjerilo je 800.000 eura na Upravu za mlade i sport kako bi se omogućilo Upravi da relizuje aktivnosti i pruži podršku razvoju sporta, ali i uspješnim klubovima koji ostvaruju zapažene rezultate i na međunarodnoj sceni. Novac je preusmjeren na osnovu zaključka Vlade”, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Izvor "Vijesti" iz izvršne vlasti kazao je da Bošković nije kolegama iz Vlade obrazložio zbog čega iz budžeta preusmjerava novac za sport, kada je više desetina crnogorskih škola u katastrofalnom stanju.

U odgovorima poslatim "Vijestima", Bošković je najavio da će i ubuduće novac iz budžeta presumjeravati sportistima.

"Polazeći od značaja sporta za zdravlje nacije, socijalnu integraciju, međunarodni prestiž i afirmaciju, nacionalni ponos, osjećanje pripadnosti, moral i druge vrijednosti od opšteg interesa, Ministarstvo prosvjete će i u narednom periodu, kao resorno Ministarstvo, nastaviti da podržava razvoj crnogorskog sporta i pomaže Upravi za mlade i sport da realizuje aktivnosti u cilju afirmacije državnog brenda - sporta koji je najbolji promoter jednog društva", poručili su iz Boškovićevog Ministarstva.

I dok Ministarstvo prosvjete izdvaja novac za "afirmaciju državnog brenda - sporta koji je najbolji promoter jednog društva", više crnogorskih škola su u veoma lošem stanju. Neke nemaju toalet, neke grijanje, a nekima je potrebna sanacija krova.

Boraveći u Tivtu, Bošković je pred kraj 2015. godine indirektno priznao da je situacija sa dotrajalim i neuslovnim montažnim objektom područnog odjeljenja OŠ "Drago Milović" u Donjoj Lastvi takva da zahtijeva "hitnu akciju", ali i najavio da će izdvojiti 50.000 eura za hitnu sanaciju krova na objektu OŠ "Branko Brinić" u Radovićima.

Vušurović: Bošković uvažava velika sportska dostignuća

Direktor Uprave za sport i mlade Igor Vušurović "Vijestima" je odgovorio da im je iz MP preusmjerio 800.000 eura i da taj potez smatra kao uvažavanje sportskih dostignuća i razumijevanja za sve što su do danas postigli košarkaši i rukometašice Budućnosti.

"Cijeneći sportske aktivnosti crnogorskih klubova koji su u tom periodu ucestvovali u završnicama međunarodnih takmičenja, prevashodno ŽRK 'Budućnost' i KK 'Budućnost', UMS nije bila u mogućnosti da budžetom kojim raspolaže, pomogne pomenute sportske kolektive, te se obratila Ministarstvu za preusmjeravanje sredstava. Sredstva preusmjerena odlukom Vlade na poziciju UMS opredijeljena su pomenutim sportskim klubovima za dalje takmičenje, postizanje što boljih rezultata i promociju crnogorskog sporta na prestižnim međunarodnim takmičenjima”, napisao je Vušurović.

On je ocijenio da je takav "vid podrške" i ulaganje u omladinske pogone, edukaciju kadrova i kvalitetnu sportsku ponudu Glavnog grada koju prati veliki broj gledalaca.

"Imajući u vidu popularnost ŽRK 'Budućnost' i KK 'Buducnost', klubova čiji je osnivač Glavni grad Podgorica, kao i njihovu ulogu u crnogorskom sportu vezanu za državne reprezentativce, ovu odluku smatramo kao uvažavanje sportskih dostignuća i razumijevanja za sve što su do danas postigli sportisti ova dva kolektiva”, kazao je Vušurović.

Bonus video: