Petrovac u nezavisnost kreće iz "Crvene komune"

Peticiju za samostalnu opštinu Petrovac potpisalo je više od 760 građana, što je 50 odsto od ukupno upisanih birača
100 pregleda 20 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.04.2016. 05:34h

Inicijativni odbor za formiranje opštine Petrovac dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na studiju opravdanosti da taj primorski grad postane samostalna lokalna uprava.

Elaborat se mora doraditi oko nekih tehničkih stvari, kako bi MUP dao konačnu saglasnost na elaborat.

Rezultate dosadašnjih aktivnosti i smjernice dobijene od države, Inicijativni odbor večeras će predstaviti na građanskom skupu “Petrovac - dug prema precima, obaveza prema mladima“, koji će biti održan u Crvenoj komuni.

"Vijestima" je potvrđeno da su zadovoljni odgovorom koji je stigao iz MUP-a, čime se daje zeleno svjetlo da se nastavi sa intenzivnim aktivnostima za otcjepljenje od Budve.

Incijativni odbor sačinjen od mještana Petrovca predao je prije 10 mjeseci MUP-u Studiju opravdanosti osnivanja opštine Petrovac. Vjetar u leđa ideji o stvaranju, kako tvrde, najmanje, najbogatije i najfunkcionalnije opštine, daju i najnovija dešavanja i tužilačke istrage koje se vode protiv budvanske uprave.

Petrovčani, sudeći po elaboratu sačinjenom na 250 strana u koji su "Vijesti" imale uvid, detaljno prezentuju podatke i činjenice, od istorijsih do ekonomskih, ali i onih sa kojima su suočeni pod upravom Budve. To, kako navode, nedvosmisleno ukazuje da je formiranje samostalne uprave jedino rješenje za brojne nagomilane probleme.

Nezadovljstvo građana ovog nekada lijepog primorskog grada probuđeno je prvo urbanističkim uništenjem i gradnjom visokospratnica, da bi kulminiralo u septembru pretprošle godine kada je, zbog loših komunalnih uslova, grad danima bio poplavljen.

Peticiju za samostalnu opštinu potpisalo je više od 760 građana, što je 50 odsto od ukupno upisanih birača.

Buduća opština, kako se navodi u studiji, obuhavatala bi naselja Androvići, Brda, Buljarica, Čami Do, Golubovići, Grabovica, Gruda, Drobnići, Đurovići, Ilino brdo, Kaluderac, Krstac, Katun, Medigovići, Novoselje, Perazića do, Petrovac, Podbabac, Prijevorac, Rijeka Reževići i Žukovica, što je ukupna površina od 38,1 milion kvadrata.

“Teritorijalna promjena opštine Budva realizovala bi se u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, odnosno izdvajanjem dijela jedne opštine u novu opštinu. Istim zakonom predviđeno je da najmanje 30 odsto građana sa biračkim pravom sa područja koje traži izdvajanje, budu incijatori tog procesa“, piše u studiji.

Petrovčani navode da bi osamostaljenje značilo i obezbjeđivanje uslova “za bolje prepoznavanje i optimalno korišćenje razvojnih potencijala”.

“Opština Budva, nažalost, ne posjeduje Strategiju održivog razvoja turizma. U proteklom desetogodišnjem periodu, kada se dogodio ogroman priliv stranog kapitala, planska dokumentacija rađena je po mjeri potreba investitora i interesnih grupa, sa ciljem ostvarnje brzog i visokog profita, ne vodeći računa o trajnim posljedicama...”.

Zahtijevaju zabranu gradnje do donošenja nove planske dokumentacije

Budući da se dosadašnja ekonomska politika, kako navode, oslonjala isključivo na priliv stranog kapitala kroz kontinuirano građenje novih smještajnih kapaciteta, lokalno stanovništvo svedeno je na nivo kolateralne štete.

"Zato je danas, kao posljedica agresije kapitala na ograničene prirodne resurse, naša sredina na pragu ekološkog, saobraćajnog i komunlnog kolapsa. Dalje sprovođenje važećih planskih dokumenata područje Petrovca, rezultiralo bi nastavljanjem nekontrolisane gradnje i pritiskom na ograničene prirodne resurse. Do donošenja novih razvojnih i planskih dokumenata, treba odmah donijeti odluke o zabrani dalje gradnje na području Petrovca".

Bonus video: