Crveno svjetlo i za gradnju na Rozinu

Prije crvenog svjetla za Rozino, iz ministarstva Branimira Gvozdenovića odbili su i vratili na doradu i urbanističke planove i projekte “Sveti Stefan”, “Potkošljun“, “Turističko naselje Smokvica”...
4 komentar(a)
Budva
Budva
Ažurirano: 16.04.2016. 18:57h

Ministarstvo održivog razvoja vratilo je Opštini Budva na korekciju dva planska dokumenta - nacrte izmjena i dopuna Detaljnih urbanističkih planova “Rozino I” i “Rozino II”, kojima je obuhvaćena najveća građevinska zona jezgra Budve.

Time su iz tog Vladinog resora nastavili da odbijaju planska dokumenta koje im Budva dostavlja na verifikaciju.

I u Nacrtu prostornog plana za obalno područje, ta opština označena je područjem kojem je potrebna hitna urbanistička sanacija.

Upravo u dijelu Budve koji tretiraju dva odbijena planska dokumenta, nalaze se i grade najveći stambeni blokovi, jer je Rozino predviđeno kao dio grada sa višespratnim zgradama. Saglasnost za njihovu izgradnju prije pet godina dalo je isto ministrastvo, u vrijeme kada je Opština usvajala prvobitne verzije planskih dokumenta, čije je revidiranje nedavno započela.

Prije crvenog svjetla za Rozino, iz ministarstva Branimira Gvozdenovića odbili su i vratili na doradu i urbanističke planove i projekte “Sveti Stefan”, “Potkošljun“, “Turističko naselje Smokvica”...

"Neophodno je ispoštovati urbanističke parametre, indekse zauzetosti i izgrađenosti, predviđene planom višeg reda. Indeksi zauzetosti i izgrađenosti na pojedinim parcelama su prekoračeni. Takođe, jasno je da određene urbanističke parcele ne ispunjavaju uslove za obezbjeđivanje potrebnog broja parking mjesta, niti zelenih površina, te se na istim ne može dozvoliti izgradnja do maksimalnih parametara predviđenih planom višeg reda. Zato je potrebno izvršiti analizu urbanističkih parcela vodeći računa o parametrima koji su propisani planom višeg reda za obezbjeđivanje potrebnih zelenih i slobodnih površina, kao i površina za stacioniranje vozila, te parcelama koje zbog svoje veličine ili postojeće izgrađenosti ne ispunjavaju uslove i ne dozvoliti dalju dogradnji i nadgradnju”, konstatovali su iz Direktorata za planiranje prostora, koji posluje u sklopu Ministarstva.

Oni su takvo mišljenje dostavili budvanskom Sekretarijatu za investicije i prostorno planiranje. Naglasili su da je potrebno planski dokument korigovati i tek onda ga vratiti Vladi...

Nacrtom prostornog plana, na području od Jaza do Buljarice izbrisane su velike građevinske površine, koje su ucrtane aktulenim opštinskim planovima koje je verifikovalo Ministarstvo. Građevinska područja Budve smanjena su sa 15 na devet odsto...

Plan je sačinio Zavod za projektovanje i urbanizam, u vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanovića.

Opozicija zahtijeva da se Skupština izjasni o Nacrtu prostornog plana

Odbornici opozicionih partija u Budvi zatražili su da se u dnevni red prvog narednog skupštinskog zasjedanja uvrsti i izjašnjenje lokalnog parlamenta o Nacrtu prostornog plana posebne namjene za obalno područje.

Pozivajući se na, kako su istakli, veliko nezadovoljstvo građana, u zahtjevu se navodi da Skupština opštine treba da uputi zahtjev Vladi da se usvajanje spornog planskog dokumenta odbaci.

Bonus video: