Džaba jezik grmi, ako snaga šapuće

Tvrde da su netačni navodi da Solana može biti uništena pod naletima masovnog turizma
2 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Damira Kalač
Solana Ulcinj, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 16.04.2016. 18:52h

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ocijenili su neozbiljnim tvrdnje izvršnog direktora organizacije EuroNatur Gabrijela Švaderera koji je optužio Vladu da želi da uništi Solanu i da sve ukazuje na “korupciju u velikom stilu”.

"'Korupcija u velikom stilu', 'kako trenutno stvari stoje oni planiraju uništenje Solane', Solana 'u opasnosti da bude žrtva pod naletima masovnog turizma', 'Solana već definisana kao privatno vlasništvo', Ministarstvo je 'istu pjesmu pjevalo' i na konferenciji 2015... Iako moramo priznati određenu jezičku dosjetljivost i prijemčivost, na koju se očigledno i ciljalo, džaba 'jezik grmi ako snaga šapuće'”, saopšteno je iz Ministarstva.

Oni su naveli da je netačna tvrdnja Švaderera da “Solana može biti uništena pod naletima masovnog turizma“, jer ne postoji formalno-pravna mogućnost da se na njoj izda građevinska dozvola, s obzirom na to da je Prostorni plan posebne namjene za obalno područje u fazi izrade, kao i prostorno-urbanistički plan opštine Ulcinj.

“Ako govorimo o planovima za budućnost, na 1.500 hektara Solane nema nikakvog 'naleta masovnog turizma', osim ako se pod tim ne podrazumijeva izgradnju eko rizorta sa komplementarnim djelatnostima na oko šest hektara, i to na području koje je već izgrađeno”, piše u reagovanju

Na navode da je u Planu Solana „već definisana kao privatno vlasništvo“, iz Ministartva odgovaraju da je opštepoznato da planski dokument ne određuje strukturu vlasništva.

“Solana zaista nije stavljena pod zaštitu do kraja prošle godine. Kako je zakonski preduslov za to, između ostalog, izrada Studije zaštite, a za koju se, tokom procesa donošenja, pokazalo da joj je potrebno revidovanje, tako je, prirodno, došlo do određenog pomjeranja svih rokova, a nikako kršenja ranije preuzetih obaveza. Na kraju, ne čini nam se nelogičnim ni pitanje kako strana nevladina organizacija, koja se bavi životnom sredinom, ima kapacitete da nedvosmisleno utvrdi „korupciju u velikom stilu“ i sa tim „zaključkom“ lagodno i bez problema izađe u javnost, osim ako nije u međuvremenu preuzela funkciju pravosudnih organa”.

Bonus video: