Pozitivna: Potrebno održivo rješenje za pravo na naslijeđenu penziju

Tako uređeno pitanje nasljeđivanja porodičnih penzija je, kako navode, u većini slučajeva diskriminišuće i nepovoljno, posebno za one majke koje ne rade, a imaju djecu, pa nakon smrti supružnika ostaju bez mjesečnih novčanih naknada
107 pregleda 5 komentar(a)
penzija_2, Foto: L.Zeković
penzija_2, Foto: L.Zeković
Ažurirano: 16.04.2016. 11:44h

Poslanici Pozitivne Crne Gore tražiće, kroz izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, uspostavljanje održivog rješenja za ostvarivanje prava na naslijeđenu penziju bračnih partnera koji u ranijim godina ostanu bez supružnika.

Predlogom o izmjeni i dopuni Zakona, koji će predati u skupštinsku proceduru, Pozitivna traži da bračni partneri koji su u trenutku smrti svog supružnika imali navšenih 45 godina života steknu pravo na porodičnu penziju sa navršenih 52 godine života.

Iz te partije navode da uslovi za nasleđivanje penzije na način na koji su sada regulisani Zakonom nijesu ohrabrujući.

„Sadašnjim Zakonom predviđeno je da udovac odnosno udovica, pravo na porodičnu penziju može ostvariti isključivo sa navršenih 52 godine starosti, koje mora imati u trenutku smrti svog bračnog partnera, dok u svakom narednom slučaju sa manje godina života ovo pravo nikada neće biti ostvareno“, kazali su iz Pozitivne agenciji MINA.

Tako uređeno pitanje nasljeđivanja porodičnih penzija je, kako navode, u većini slučajeva diskriminišuće i nepovoljno, posebno za one majke koje ne rade, a imaju djecu, pa nakon smrti supružnika ostaju bez mjesečnih novčanih naknada.

„Imajući u vidu da je hrvatsko zakonodavstvo ovu problematiku prepoznalo i uredilo u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, Pozitivna je primjenila isti princip, te izmjenama i dopunom Zakona predlaže da se pravo na starosnu penziju može ostvariti sa navršenih 52 godina starosti, ukoliko udovac odnosno udovica u trenutku smrti bračnog partnera ima navršenih 45 godina starosti“, kazali su iz Pozitivne.

Iz te partije je saopšteno da, iako je za sprovođenje tog Zakona potrebno opredijeliti dodatni novac, cilj izmjena nije dodatno opterećenje državnog budžeta, već nalaženje rješenja za slučajeve bračnih partnera koji u ranijim godinama ostanu bez supružnika.

Bonus video: