Porodice iz Župe najavile blokadu ako ne razgovaraju sa Pejovićem

Ratko Čvorović tvrdi da kvadrat zemlje koja pripada pomenutim porodicama vrijedi i više od cijene koju mještani traže ispod šumskih posjeda leži rudno bogatstvo od 30 do 40 miliona
91 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2016. 11:20h

Vlasnici imanja iz župskog sela Zagrad, tri porodice Čvorović i jedna Dendić, čije se parcele graniče sa rudokopom Boksita u pomenutom selu, najavili su blokadu odvoza rude ukoliko sa vlasnikom firme Uniprom, Veselinom Pejovićem, ne budu razgovarali o nastavku eksploatacije rude ispod njihovih šumskih posjeda. Oni su se jutros okupili ispred rampe rudokopa i dozvolili odvoz oko 90 tona rude što je, kako tvrde, dozvoljeni dnevni limit uz neophodnu sanaciju otkopa.

„Uniprom je prvo prekinuo put do naših posjeda iznad rudokopa, a zatim napravio etažu visoku do 30 metara potkopa zbog čega će, nakon prvih kiša, uslijediti obrušavanje. Vlasnik odvozi i više od propisanih 90 tona rude dnevno, na šta nema pravo”, kazao je Milika Dendić, jedan od vlasnik pomenutih imanja.

On je izrazio sumnju da će Unipromi, koji je vlasnik nikšićkih Boksita, nakon završetka eksploatacije napustiti rudokop, a vlasnike imanja ostaviti da se bore sa urušavanjem zemlje. Zbog toga traže put do obje šume i podzidu i nadaju se da će Pejović prihvatiti njihov poziv za pregovore.

“Pravno nijesmo zaštićeni i znamo da je iza njih i država i policija, ali nas to neće spriječiti da se izborimo za svoja prava uz poštovanje zakona“, poručio je Dendić i podsjetio da im je Uniprom prije tri mjeseca ponudio cijenu za otkup posjeda pet eura po kvadratu, na šta oni nijesu pristali, već su predložili duplo veću cijenu.

„Nikada nas više nijesu pozvali na razgovor o tom predlogu. Mislimo da je to bila samo poslovna taktika, da bi dobili na vremenu i otkopali etažu ispod naše šume što su i uradili, zbog čega će uslijediti obrušavanje zemlje. Ni jedan dogovor nije ispoštovan zbog čega nam je preostalo samo da stopiramo odvoz onih količina rude koje su veće od predviđenih“, kazao je Dendić.

Ratko Čvorović tvrdi da kvadrat zemlje koja pripada pomenutim porodicama vrijedi i više od cijene koju mještani traže ispod šumskih posjeda leži rudno bogatstvo od 30 do 40 miliona.

“Ne interesuje ih uopšte otkup, već im je cilj da ekspolatišu rudu blizu naše šume, što je oko 10 do 15 miliona i po završenom poslu ostave taj otkop, ne mareći za nastala obrušavanja zemlje sa naših posjeda“, kazao je Čvorović.

I on je ponovio da Uniprom dnevno izvozi mnogo više rude od dozvoljene količine, kao i da je vlasnik po važećem državnom elaboratu dužan da uradi sanaciju etaže.

“Tražimo da Uniprom sanira etažu na rudokopu i napravi potrebnu kosinu shodno propisima rudarstva pod uglom od 60 stepeni i 45 u dijelu gdje je krečnjak. Umjesto da saniraju oni su zasjekli i dvije postojeće etaže da bi što prije došli do rude koja se nalazi ispod naše šume”, tvrdi Čvorović.

Prema njegovim riječima mještani ne traže prodaju imanja, jer su tu šumu koristili i od nje živjeli i njihovi preci, ali ako državi treba i riječ je o opštedržavnom dobru red je, poručio je, da se pregovara sa vlasnicima i obavi kupoprodaja.

“Za tri poslednja mjeseca nijesu se osvrtali na nas, a kada smo najavili blokadu i pozvali novinare odmah su počeli da rade dio puta prema imanju. Mi smo spremni da odbranimo svoju imovinu kako bi se u potpunosti ispoštovao zakon”, poručio je Čvorović.

Prema riječima Dendića mještani su se zbog nastalih problema obraćali i Inspekciji rada i Ministarstvu ekonomije, ali bezuspješno.

Predstavnik kompanije Uniprom, inženjer Radoš Lacman nije želio da komentariše nastalu situaciju uz obrazloženje da je ispred rudokopa došao kako bi čuo zahtjeve i predloge okupljenih vlasnika posjeda.

Galerija

Bonus video: