Zapošljavanjem kvalifikovanih OSI do efikasnosti u radu

Iz Ministarstva su kazali da su podržani zaključci i preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije o zapošljavanju OSI i većem učešću žena u policiji
0 komentar(a)
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2016. 16:05h

Zapošljavanjem kvalifikovanih osoba sa invaliditetom (OSI) postiže se bolji kvalitet i efikasnost u radu, ocijenjeno je na sastanku predstavnika ministarstava za ljudska i manjinska prava i unutrašnje poslove.

Sastanku su prisustvovali generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava sa svojim saradnicima, Blanka - Radošević Marović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, Biljana Pejović i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Saša Zeković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na sastanku je diskutovano o politici i praksi ljudskih prava u Crnoj Gori, u domenu rada policije i primjene policijskih ovlašćenja.

"Zapošljavanje kvalifikovanih OSI su potvrda i primjer za sve državne organe i ustanove da se tako postiže bolji kvalitet i efikasnost u radu“, ocijenjeno je na sastanku.

Navodi se da su razmijenjena mišljenja u vezi sa strukturom zaposlenih i starješinskom kadru policijske organizacije i sveukupnoj inkluzivnosti policije prema OSI i rodnim pitanjima u policiji.

Dodaje se da je posebna pažnja posvećena inkluzivnosti policije prema OSI i važnosti dosledne primjene antidiskriminacionog zakonodavstva.

Iz Ministarstva su kazali da su podržani zaključci i preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije o zapošljavanju OSI i većem učešću žena u policiji.

"Ocijenjeno je da je predstojeća konsultativna konferencija “Policija i OSI”, koju zajednički organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Savjet za građansku kontrolu policije, prilika da se osnaži dijalog svih aktera u vezi sa poboljšanjem pristupa i rada policije sa OSI“, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da je razgovarano o mogućnostima dodatne saradnje i jačanju kapaciteta policije u vezi sa radom sa marginaliozvanim društvenim grupama.

Najavljeno je da će Ministarstvo, sa Savjetom i Upravom policije, izdati publikacije, u cilju efikasnijeg postupanja policije kada su u pitanju najranjivije društvene grupe.

Na sastanku je, kako je saopšteno, konstatovana važnost samoorganizovanja i udruživanja žena u Upravi policije i MUP-u, sa uvjerenjem da bi se to pozitivno odrazilo na njihov status, vidljivost i profesionalnu karijeru.

U saopštenju se kaže da je konstatovana i potreba da Uprava policije razvije strategiju za rješavanje rodnih pitanja i da se utvrde vremenski okviri do kojih treba dostići određeni procenat žena u policiji.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su rekli da će sarađivati sa građanskom kontrolom rada policije, MUP-om, policijskim sindikatom, Odborom za rodnu ravnopravnost i ženskim pokretom, kako bi se rodna politika učinila održivom, suštinskom i sistemskom.

Bonus video: