Demokratska CG: Advokatska tarifa da se donosi uz saglasnost Vlade

"Enormno visoki advokatski troškovi su posljedica, u najvećoj mjeri, primjene tarifnog broja 11 Advokatske tarife, kojom je određeno da se nagrada advokatu koji zastupa dva ili više lica, predviđena osnovnim tarifnim stavkama, uvećava za 50% za svako drugo i naredno lice, bez ograničenja"
179 pregleda 2 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Velizar Kaluđerović, Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2016. 13:49h

Poslanici i članovi Predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović i Velizar Kaluđerović, predali su danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o advokaturi.

Kao jednu od ključnih novina koja se predviđa predloženim izmjenama Zakona o advokaturi je, kako je saopšteno iz te partije, da se Advokatska tarifa ubuduće donosi uz prethodnu saglasnost Vlade, odnosno da se, kako navode predlagači, "prestane sa praksom da Upravni odbor Advokatske komore samostalno i bez ikakve društvene kontrole donosi Advokatsku tarifu".

"A koliko je nužno da se, što je moguće prije, donesu izmjene i dopune Zakona o advokaturi potvrđuju i podaci koje je utvrdila Državna revizorska institucija u svom Izvještaju iz marta mjeseca ove godine, u kojem je konstatovano da je u periodu 2012-2015. godina, samo po osnovu sporova iz radnih odnosa, iz Budžeta Crne Gore isplaćeno 71,3 miliona eura. DRI je, pritom, na osnovu uzorkovanih predmeta, utvrdila da u okviru isplaćenog iznosa troškovi sudskih postupaka čine 46,2% ukupno isplaćenih sredstava. To dalje znači da je u ovom periodu iz Budžeta Crne Gore za troškove sudskih postupaka u radnim sporovima isplaćeno preko 30 miliona eura. Kada se ima u vidu da u okviru troškova ovih sudskih postupaka advokatski troškovi čine oko 80%, dolazi se do podatka da je u navedenom periodu iz Budžeta Crne Gore advokatima isplaćeno preko 20 miliona eura", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Iz te partije navode da tako su "enormno visoki advokatski troškovi posljedica, u najvećoj mjeri, primjene tarifnog broja 11 Advokatske tarife, kojom je određeno da se nagrada advokatu koji zastupa dva ili više lica, predviđena osnovnim tarifnim stavkama, uvećava za 50% za svako drugo i naredno lice, bez ograničenja, i to pravo pripada ne samo advokatu koji brani i zastupa više lica, već i advokatu koji zastupa samo jednu stranku, ako je protivna stranka više lica".

"Primjena tarifnog broja 11 omogućila je da u pojedinim sporovima advokatu za sastav samo jednog podneska, ili za prisustvo na samo jednom ročištu, pripada iznos od preko 17.000,00 eura. Dakle, primjenom navedenog tarifnog broja Advokatske tarife, advokat je u prilici da na samo jednom ročištu ostvari naknadu za rad koja je približno jednaka trogodišnjoj zaradi jednog srednjoškolskog profesora, ljekara ili državnog službenika. Posebno je društveno opasno što advokat na jednom ročištu, primjenom tarifnog broja 11, može da ostvari naknadu koja odgovara jednogodišnoj zaradi sudije koji sudi u konkretnom predmetu", navodi iz Demokratske Crne Gore.

Ti konkretni primjeri i podaci, kako je saopšteno, "pokazuju da je potpuno društveno neprihvatljivo da se postojeće rješenje zadrži i da bude dio pravnog poretka Crne Gore".

"Vjerujemo da će navedena argumentacija i ukupni razlozi zbog kojih se podnosi Predlog zakona, biti dovoljno ubjedljivi da se on što prije uvrsti u dnevni red sjednice Skupštine Crne Gore i da ga poslanici usvoje visokim stepenom saglasnosti", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: