Vlada istupila još jedan korak mimo deklarativnog, poslanici da pokažu da brane interese svih

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, kazao je da usvajanje Predloga zakona na sjednici Vlade, predstavlja veliki korak za LGBT zajednicu
870 pregleda 2 komentar(a)
Čolaković i Kalezić, Foto: PR Centar
Čolaković i Kalezić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 27.12.2018. 17:20h

Usvajanjem Predloga Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola Vlada je istupila još jedan korak mimo deklarativnog, a na poslanicima i poslanicama je da usvajanjem ovog Zakona u Skupštini pokažu da zaista brane interese svih građana Crne Gore, bez obzira na različitosti.

>> Utvrđen Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola

To su saopštili predstavnici nevladinih organizacija (NVO) Kvir Montenegro i Juventas, nakon što je danas na sjednici Vlade Crne Gore usvojen Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, kazao je da usvajanje Predloga zakona na sjednici Vlade, predstavlja veliki korak za LGBT zajednicu ali, kako je dodao, pravi korak će da uslijedi tek nakon usvajanja Zakona u Skupštini.

„Srećni smo što smo došli do trenutka u kojem Zakon konačno može da krene ka Parlamentu i očekujemo da će poslanici i poslanice na prvom sljedećem zasijedanju u Skupštini glasati za ovaj Zakon, te da ćemo biti u prilici da konačno koristimo osnovna ljudska prava koja i dalje nemamo i samim tim prestati da živimo kao građani drugog reda“, rekao je Kalezić u izjavi za PR Centar.

Usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Skupštini Crne Gore će, kako smatra, biti veliki korak naprijed za osnovna ljudska prava LGBTIQ osoba, ali i za ukupna ljudska prava u državi.

„Ovo je dobra vijest za LGBT osobe, ali zapravo ćemo tek sljedeće godine biti u prilici da zaista slavimo, nakon što Zakon bude usvojen u Parlamentu. Skoro šest godina od kada je Kvir Montenegro osnovan došli smo do toga da imamo u Predlogu zakon, koji će biti poslat Parlamentu na usvajanje, a to je nešto što smo javno zatražili prije skoro šest godina kada smo objavili svoj javni rad 16. maja 2013. godine, peticijom za pripremu i usvajanje baš ovakvog zakonskog rješenja“, poručio je Kalezić.

Programska direktorica NVO Juventas, Jelena Čolaković, podsjetila je na činjenicu da je polazna osnova za Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola Nacrt kreiran u okviru projekta „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, koji je realizovao Juventas sa Kvir Montenegrom i Institutom za pravne studije, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

„Projekat je počeo 2016., trajao skoro do kraja 2017. godine i opravdao svoj naziv odnosno u pravom smislu dao doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, pojasnila je Čolaković.

Ona je istakla da je Vlada danas istupila još jedan korak mimo deklarativnog i sada je, kako smatra, sve u rukama Parlamenta.

„Poslanice i poslanici sada treba da pokažu da li zaista brane interese svih građana Crne Gore, bez obzira na njihove različitosti. Što se tiče osoba koje su iz zajednice, i onih koji su podržavaoci ljudskih prava, naše su oči uprte u Parlament i željno iščekujemo rezultat rasprave“, rekla je Čolaković.

Izabrani poslanici i poslanice bi, kako smatra, trebalo da opravdaju ukazano povjerenje na način što će podržati Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

„Ključno je imati u vidu da poslanici moraju voditi brigu o dobrobiti svih građana Crne Gore onako kako etika njihove fukcije nalaže, te samim tim i o LGBT osobama. LGBT zajednica je ukazala povjerenje svim poslanicima i sada očekuje da to povjerenje i opravdaju, tako što će glasati za ovaj zakon“, pojasnila je Čolaković.

Bonus video: