UCG: Izjednačavanje mogućnosti studenata sa invaliditetom sa ostalim viskoškolcima je složen proces

U UCG su uvjereni da će nakon realizacije projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost”, o čemu je donijeta odluka na Upravnom odboru projekta zajedno sa Ministarstvom nauke i čija se realizacija ubrzo očekuje, stanje biti vidno bolje
1 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.04.2016. 16:33h

Izjednačavanje mogućnosti studenata sa invaliditetom sa ostalim viskoškolcima i potpuno uključivanje u akademski život, složen je proces koji zahtijeva sistematičan rad, vrijeme i strpljenje, ali i usklađivanje mnogih društvenih činilaca i stabilnu finansijsku podršku, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore ranije je saopšteno da u Podgorici nijedan fakultet nije u potpunosti pristupačan osobama sa invaliditetom, zbog čega su one primorane da upisuju fakultete koje ne žele, a koji su im djelimično pristupačni.

U reagovanju UCG navodi se da je pristup obrazovanju temeljno ljudsko pravo, i da je opredjeljenje uprave Univerziteta da svi studenti, a time i oni koji su osobe sa invaliditetom, dobiju adekvatan pristup učionicama, laboratorijama, bibliotekama i administrativnim prostorijama, kako bi na najoptimalniji način razvijali svoje sposobnosti.

“Uprava UCG od početka mandata intenzivno radi na unapređenju uslova za studiranje osoba sa invaliditetom. Rektorka Radmila Vojvodić potpisala je u julu prošle godine Memorandum o saradnji sa izvršnom direktoricom UMHCG Marinom Vujačić, kojim se regulišu i ova pitanja”, kaže se u reagovanju.

U UCG su uvjereni da će nakon realizacije projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost”, o čemu je donijeta odluka na Upravnom odboru projekta zajedno sa Ministarstvom nauke i čija se realizacija ubrzo očekuje, stanje biti vidno bolje.

U međuvremenu je, kako su naveli, raspisana tenderska procedura za arhitektonsko upodobljavanje Filozofskog fakulteta u Nikšiću za pristup osoba sa invaliditetom. “Prilazne rampe postoje, dok je ugradnja lifta u pripremi”.

Iz UCG su kazali da se za Ekonomski fakultet u Podgorici traži najoptimalnije rješenje, imajući u vidu postojeći objekat, dok je Fakultet likovnih umjetnosti, da bi omogućio pristup studentima koji su osobe sa invaliditetom, pokrenuo inicijativu prema Upravi za zaštitu spomenika kulture, jer je zgrada u kojoj se nalazi kulturno-istorijski spomenik.

“Treba imati u vidu i da je izjednačavanje mogućnosti studenata sa invaliditetom sa ostalim viskoškolcima na UCG i potpuno uključivanje u akademski život, složen proces koji zahtijeva sistematičan rad, vrijeme i strpljenje, ali i usklađivanje mnogih društvenih činilaca i stabilnu finansijsku podršku”, kaže se u reagovanju.

Navodi se da, za sada, studenti koji su osobe sa invaliditetom ne mogu pristupiti Arhitektonskom, Biotehničkom i Medicinskom fakultetu, Muzičkoj akademiji, kao i fakultetu dramskih i likovnih umjetnosti.

Djelimično su, kako je pojašnjeno, pristupačni Elektrotehnički, Mašinski, Građevinski, Ekonomski, Filozofski, Filološki i fakulteti za pomorstvo i za turizam, dok su Metalurško-tehnološki, Prirodno-matematički, Pravni, Fakultet političkih nauka i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u potpunosti pristupačni studentima sa invaliditetom.

“Brinemo i djelujemo da se višegodišnji nagomilani problemi po ovom pitanju što prije, na obostranu radost, riješe”, poručili su iz UCG.

Bonus video: