Država u minusu u igri odustajanja

Nesuđeni zakupac odustajanje će platiti sa 1.000 eura bankovne garancije
10 komentar(a)
Ulcinj, Stari grad, Foto: Screenshot (YouTube)
Ulcinj, Stari grad, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.04.2016. 17:19h

Ulcinjanin Aleksandar Škrelja odustao je od zakupa istočnog dijela Male plaže, za koji je ponudio nevjerovatnih 351.837 eura.

Nakon očekivanog odustajanja, “Morsko dobro” juče je pozvalo drugorngiranu Anu Fabris iz Budve, čija je ponuda 225 puta manja i iznosi svega 1.560 eura godišnje.

Time je nastavljena uobičajena praksa odustajanja prvorangiranih ponuđača koji za zakup nude astronomske iznose, kako bi se potom oni koji su najmanje ponudili, zahvaljujući referencama, domogli atraktivnih kupališta.

Škrelja će odustajanje platiti 1.000 eura, koliko je iznosila bankovna garancija koju “Morsko dobro” aktivira, ako ponuđač ne želi da potpiše ugovor.

Tenderska komisija “Morskog dobra” obrazložila je da je Škreljinu ponudu izabrala za najbolju na osnovu najviše ponuđene cijene.

Drugorangirana je bila Ana Fabris, a Sanje Abramović na trećem mjestu bila je spremna da za dio Male plaže godišnje izdvoji 30.000 eura.

Škrelja će odustajanje platiti 1.000 eura, koliko je iznosila bankovna garancija koju “Morsko dobro” aktivira, ako ponuđač ne želi da potpiše ugovor

Četvrtorangirana je ponuda Tahira Voglića od 23.000 eura, a na petom mjestu je bio Velimir Dragović koji je bio spreman da zakup plati 21.150 eura.

Iako je za zakup plaže ponudila najmanje novca, Fabrisova se na drugoj poziciji rang-liste našla zahvaljujući sistemu bodovanja, jer je na osnovu referenci i iskustva dobila 21 poen.

“Morsko dobro” je za zakup kupališta napravilo sistem bodovanja po kom se sve ponude dijele sa najvišom, a onda množe sa 50 koliko je i ukupan zbir bodova koji se može dobiti na osnovu ponuđene cijene.

Škrelja je sa najvišom ponudom za zakup tog dijela plaže osvojio svih 50 poena, čime se našao na prvom mjestu.

Već viđeni scenario prije mjesec se odigrao i prilikom zakupa budvanske plaže Kamenovo, gdje je izvjesni Vaso Dedivanović za zakup istočnog i zapadnog dijela ponudio nevjerovatnih 1,1 milion eura.

Dedivanović je, međutim, odustao, pa je “Morsko dobro” plažu dalo u zakup po minimalnoj cijeni utvrđenoj tenderom.

Po pomenutoj formuli, plaže su praktično pripale dosadašnjim zakupcima, ali po znatno nižim cijenama nego prilikom zakupa 2013.

Tada su ponude bile trostruko veće od početne cijene.

U međuvremenu, zakupci su “provalili” kako da dođu do plaže za što manje novca, pa će i prihodi “Morskog dobra” po tom osnovu ove godine biti nekoliko puta manji nego 2013.

Istu igru odigrali otac i sin prilikom zakupa uvale Valdanos

Praktično ista “igra” odigrala se i prilikom zakupa uvale Valdanos, gdje su se na tender, među osam ponuđača, pojavili otac i sin - Ljuljzim i Arben Nimanbegović.

Ljuljzim je za zakup atraktivne uvale ponudio nevjerovatnih 145.000 eura, a Arben je sa samo 4.900 bio drugorangirani.

Ljuljzim je po uigranom scenariju odustao od zakupa, žrtvovao 1.000 eura bankovne garancije, pa je Arben dobilo plažu u zakup za tridesetak puta manje novca.

Prigovor na način bodovanja dostavio je trećerangirani Bećir Kolari, koji je ponudio 31.111 eura, ali ga je “Morsko dobro” odbilo.

Bonus video: