Qatari Diar će dozvoliti javni pristup plaži, ali ne pominju procente

"Nastavljamo da ulažemo napore u u pravcu smanjenja uticaja koje radovi mogu imati na lokalnu zajednicu na najmanju moguću mjeru, i možemo potvrditi da će plaža, restoran i parking ostati otvoreni za javnost u toku ljetnje sezone 2016. godine"
97 pregleda 1 komentar(a)
Plavi horizonti, gradilište, Foto: Siniša Luković
Plavi horizonti, gradilište, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.04.2016. 11:36h

Portparol kompanije “Qatari Diar” potvrdio je da kompanija ostaje posvećena izgradnji održivog kompleksa mješovite namjene na Plavim horizotima, u uskoj saradnji sa Opštinom Tivat, saopšteno je iz kćerke firme “Qatari Diar Hotel and Property Investment Montenegro” (QDHPIM) Podgorica.

"Nastavljamo da ulažemo napore u u pravcu smanjenja uticaja koje radovi mogu imati na lokalnu zajednicu na najmanju moguću mjeru, i možemo potvrditi da će plaža, restoran i parking ostati otvoreni za javnost u toku ljetnje sezone 2016. godine", navodi se u saopštenju QDHPIM.

Mještani Krtola odlučno protestuju zbog namjere države da QDHPIM dozvoli da nakon završetka izgradnje hotela u budućem turističkom resortu u uvali Pržna, zabrani pristup svima osim sopstvenim gostima na "minimum 70 odsto površine" plaže Plavi horizont.

To Katarcima dozvoljava ugovor o zakupu morskog dobra iz 2013.godine koji je QDHPIM potisao sa JP "Morsko dobro", a čije poništenje kao nezakonitog i neustavnog, traže mještani Krtola.

Poslanica SNP Snežana Jonica je povodom ovog problema inicirala kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i direktora "Morskog dobra" Predraga Jelušića.

Jonica je tražila da predmet sasklušanja bude i "dinamika realizacije Urbanističkog projekta Pržno 1" koji je već odavno donesen prema željama QDHPIM, s obzirom da ta kompanija osim rušenja starog hotela "Plavi horizont", nije do sada ništa uradila.

Iz QDHPIM su saopštli da mogu potvrditi da će "kada izgradja započne, plaža i restoran biti otvoreni za javnost tokom ljetnje sezone 2017. godine, što će naravno biti uslovljeno striktnim zahtjevima bezbjednosti i zdravlja na radu".

Kažu i da će tada parking biti takođe dostupan ali će jedan njegov dio zbog radova morati ipak da bude izmješten na lokaciju u blizini.

"U budućnosti, od "Qatari Diara" se zahtjeva i kompanija se obavezuje da dozvoli pristup plaži za javnost kada se projekat završi. Zabrinutost lokalog stanovništa doživljavamo veoma ozbiljno i posvećeni smo da, u saradnji sa lokalom zajednicom, dozvolimo javni pristup plaži Plavi horizonti", piše u saopštenju QDHPIM ali se ne navodi da li će javni pristup plaži biti veći od najviše 30 odsto njene površine, kako to stoji u ugovoru koji imaju sa "Morskim dobrom".

Krtoljani inače, zahtijevaju da i nakon izgradnje hotela u uvali Pržna, cijela površina plaže bude dostupna svima, a ne samo klijentima QDHPIM.

Bonus video: