Bošković imenovao V.D. direktora: Ne ispunjava uslove, osim partijskog

Bošković je postavio Tošića, bivšeg člana Opštinskog odbora DPS-a, nakon što je odlučio da ne izabere direktora pomenute škole u Bukovici, iako je utvrdio da jedan od kandidata ispunjava zakonom predviđene uslove
199 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2016. 19:28h

Ministar prosvjete Predrag Bošković nedavno je drugi put za v.d. direktora pljevaljske OŠ “Bratstvo i jedinstvo” postavio Vlada Tošića, uprkos tome što on ne ispunjava zakonske uslove da bude na čelu te ustanove.

Bošković je postavio Tošića, bivšeg člana Opštinskog odbora DPS-a, nakon što je odlučio da ne izabere direktora pomenute škole u Bukovici, iako je utvrdio da jedan od kandidata ispunjava zakonom predviđene uslove.

U aferi “Snimak” koju je objelodanio MANS čovjek sa istim imenom i prezimenom pominje se kao “politički inžinjer DPS-a” u Mjesnom odboru Poblaće.

“Ministar je utvrdio da je Žarin Dubljević dostavio dokumentaciju traženu konkursom i da ispunjava opšte uslove propisane Zakonom o radu i posebne uslove propisane članom 78 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i da je uz prijavu na konkurs podnio program razvoja ustanove. Vlade Tošić iMilivoje Irić su dostavili nepotpunu dokumentaciju. Kandidat Tošić nije dostavio potvrdu da ima pet godina radnog iskustva na poslovima obrazovanja i vaspitanja, kao i uvjerenje o položenom stručnom ispitu za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama... Saglasno navedenom, a cijeneći program rada ustanove koji je dostavio... Dubljević, odlučio sam da po konkursu o izboru direktora... ne izvršim izbor“, naveo je ministar u obrazloženju svoje odluke.

Tošić ima šesti stepen struč ne spreme i predaje matematiku i fiziku u školi u Kovačevićima, selu udaljenom oko 70 kilometara od Pljevalja.

On je potvrdio da ga je za v.d. direktora imenovao Bošković, ali nije želio da odgovori na dodatna pitanja “Vijesti”.

Zakonom je, međutim, predviđeno da v.d. i direktora imenuje Školski odbor ustanove.

Dubljević i Irić nijesu željeli da komentarišu odluku ministra, a “Vijestima” su kazali da partijski nijesu angažovani.

Direktora bira školski odbor

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju “za vršioca dužnosti direktora, ako se na konkursu ne izabere direktor ustanove, školski, odnosno upravni odbor imenuje vršioca dužnosti direktora iz reda zaposlenih koji ispunjavaju uslove za direktora, najduže na period do 12 mjeseci”.

Tošić, međutim, ne ispunjava uslove, jer nema položen stručni ispit i pet godina radnog iskustva u prosvjeti. Ako školski odbor to ne učini, osnivač ustanove imenuje v. d. “iz reda zaposlenih, na period do šest mjeseci”, do izbora direktora.

Galerija

Bonus video: