Durutović ne zna da nije zakupac

U JP “Vijestima” je nezvanično rečeno da Durutović još nije obaviješten vjerovatno iz proceduralnih razloga, odnosno dok odluka UO ne prođe svu proceduru prije zvanične objave
217 pregleda 2 komentar(a)
kompjuterska animacija planiranog hotela (NOVINA)
kompjuterska animacija planiranog hotela (NOVINA)
Ažurirano: 11.04.2016. 19:43h

Predsjednik UO “Morskog dobra” Džaudet Cakuli potvrdio je da je to Javno preduzeće raskinulo ugovor sa kompanijom “Star of Montenegro” o zakupu zemljišta na poluostrvu Suka gdje je trebalo da se gradi novi hotel “Jadran”.

“UO Javnog preduzeća nedavno je usvojio odluku o raskidu ugovora sa kompanijom “Star of Montenegro” na osnovu zaključka Vlade iz prošlog mjeseca”, kazao je Cakuli “Vijestima”.

On je pojasnio da dosadašnji zakupac poluostrva nije poštovao obaveze u vezi sa nekoliko puta dogovorenom dinamikom izvođenja radova na gradnji hotela.

Izvršni direktor kompanije “Star of Montenegro“ Novak Durutović nije upoznat sa takvom odlukom Morskog dobra. Naveo je da sa njim oko raskida ugovora niko nije razgovarao.

Tu iformaciju prvi je saopštio predsjednik Opštine Nazif Cungu prilikom proslave Dana opštine, prošle subote. On je tada rekao da su se nakon 17 godina stvorili uslovi za dolazak drugog investitora koji će graditi “Jadran”.

“Nemam takva saznanja. Valjda bi trebalo ja da znam nešto o tome”, kazao je Durutović .

On tvrdi da je ugovor još na snazi.

“I mi i Opština Ulcinj i Morsko dobro i Vlada i dalje zajedno tražimo investitora koji bi gradio “Jadran”. O raskidu ugovora, to odgovorno tvrdim, sa mnom niko nije pričao”, kazao je Durutović .

U JP “Vijestima” je nezvanično rečeno da Durutović još nije obaviješten vjerovatno iz proceduralnih razloga, odnosno dok odluka UO ne prođe svu proceduru prije zvanične objave.

Vlada je sličan zaključak uslovno bila donijela i 2013, davajući “Star of Montenegru” nove rokove za gradnju hotela i pribavljanju građevinske dozvole.

Rok je zadnji put probijen tokom prošle godine kada je holandska kompanija “Nedifact” odustala od gradnje hotela vrijednog 70 miliona eura koji bi ponio svih pet zvjezdica.

“Star of Montenegro je zakupac atraktivnog poluostrva od 1999. godine i ta kompanija je prvobitno trebalo sama da izgradi hotel sa pet zvjezdica u vrijednosti od 50 miliona eura.

“Star of Montenegro” je kćerka crnogorsko-njemačkog konzorcijuma „Montenegro 2000“, koji je u međuvremenu ostao bez kapitala, ali su se onda kao „spas“ pojavili Holanđani.

Vlada je početkom prošle godine dala saglasnost na predlog aneksa ugovora o korišćenju morskog dobra nakon što je JP prethodno prihvatilo korigovani plan koji je dobio zeleno svjetlo i od Ministarstva finansija.

Zakup plaćan, ali rađeno nije ništa

Prema dinamici iz aneksa, do 25. jula prošle godine trebalo je kompletirati svu projektnu dokumentaciju za dobijanje dozvole. Pripremni radovi trebalo je da počnu 15. oktobra a do prvog decembra 2016, moralo je biti završeno 25 odsto ukupne investicije. Krajnji rok za stavljanje hotela u funkciju, nesuđeni investitor je najavio za 16. decembar 2018. Ništa od svega toga nije realizovano.

“Ne znam šta da vam kažem, ima nekih novih najava ali ništa što bi zasad predstavljalo ozbiljnu priču”, kazao je tada Durutović , naglasivši da njegova kompanija uredno izvršava godišnje obaveze po osnovu zakupa.

Prema prvom projektu, hotel je trebalo da ima oko 150 ležajeva u 114 soba, računajući i one u pet rezidencijalnih vila. Hotel je trebalo da ima oko 180 zaposlenih, a Durutović je ranije najavio da će oni biti mahom iz Ulcinja. Holanđani su taj projekat korigovali i njegovu vrijednost povećali za 20 miliona eura.

Bonus video: