Počeli radovi na projektu "Rehabilitacija pruge Kolašin-Kos"

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Cui Dživei je kazao da današnja ceremonija govori da su, ne samo ekonomske veze između Crne Gore i Kine u daljem razvoju, nego da predstoji još puno izazova i projekata na kojima će se zajednički raditi, na obostranu korist država i naroda
149 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2016. 15:31h

Rehabilitacija dionice od Kolašina do Kosa, obuhvatiće rekonstrukciju ukupno 9, 6 kilometara otvorene pruge.

Planirana je sanacija gornjeg stroja sa elektoopremom i staničnih kolosjeka u stanici Kos u dužini od 2,4 kilometara. Rekonstrukcija podrazumijeva sanaciju i zamjenu postojećih djelova kolosjeka i skretnica sa elektroopremom.

Po završetku tog projekta, kako je istaknuto na svečanosti povodom početka radova, građani mogu očekivati kvaliteteniju i sigurniju prugu i uvođenje projektovane brzine, čime se smanjiti dužina putovanja I stvoriti uslovi za dalje plansko uređenje pruge Vrbnica – Bar.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija CCECC ( China Civil Engineering Construction Corporation), a sredstva su obezbijeđena preko Evropske banke za obnovu I razvoj. Kako je ranije saopšteno vrijednost projekta je 5,89 miliona eura, a radovi će trajati 15 mjeseci.

Kako je kazao ambasador Narodne Republike (NR) Kine u Crnoj Gori Cui Dživei, komapanija CCECC je do sada uspješno završila veliki broj projekata na željezničkoj infrastrukturi širom svijeta, što garantuje I da će posao u Crnoj Gori biti okončan na vrijeme I prema najvišim standardima.

"Pred NR Kinom i Crnom Gorom stoji još puno projekta I izazova, na kojima će zajednički raditi. Planiranao je da se početkom sledećeg mjeseca otvori projekat vjetroparka, na kojem će učestvovati kinske kompanije zajedno sa crnogorskim. Ujedno, i izgradnja auto puta ulazi u jednu fazu početka realizacije. Saradnju ćemo nastaviti izgradnjom industrijskih zona, luka, ali i u oblasti kulture i tehnologije", kazao je Dživei.

Podsjećajući da je završen kompletan remont pruge od granice sa Srbijom do Kolašina, u vrijedosti od 21,4 miliona eura, Milovan Strunjaš, pomoćnik izvršnog direktora za građevinske i elektrotehničke poslove u Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG), najavio je nastavak radova prema jugu.

On je kazao da je vrijednost radova koji se sada izvode na željezničkoj infrastrukturi na teritoriji opštine Kolašin 16,3 miliona eura. Dionica na kojoj će se raditi narednih mjeseci, naglašava Strunjaš, jedna je od težih.

"Na toj dionici ima šest tunele, pet mostova I još nekoliko vještačkih objekata. U tunelima je 7 km, a na mostovima 930m. Željeznički saobraćaj neće biti prekidan dok traju radovi. U toku je priprema za nastavak radova od Kosa do trebješice, čija je vrijednost 14, 2 milona", reko je on.

Tian Feng, menadžer za kancelariju u Evropi kompanije CCECC, obećao je se se prilikom radova striktno sprovoditi ugovor. On jeobećao da će se tokom relaizacije projekta držati visoke standarde i visok kvalitet.

Prema riječima predsjednice Opštine Kolašin Željke Vuksanović, rekonstrukcija pruge, to jest bolji željeznički saobraćaj, kao i onaj drumski, pomažu privrednom razvoju tog grada. Ona je iskoristila priliku da zahvali NR Kini na donaciji od 10.000 eura, koju je Opština preusmjerila lokalnom pozorištu za pripremu predstave "Jelena Savojska".

Galerija

Bonus video: