Mještani Park šume Zagorič nezadovoljni sastankom sa funkcionerima Glavnog grada

Osim legalizacije kuća, mještani ovog naselja problem imaju i sa zemljištem koje je vraćeno porodicama Stamatović i Vučinić od kojih je ranije nacionalizovano. Vlasnici sada traže novac za te placeve i prijete nasilnim iseljenjem porodica koje žive u nelegalnim kućama
96 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2016. 17:50h

Nekoliko desetina mještana iz Park šume Zagorič okupilo se ispred zgrade Glavnog grada zahtijevajući rješavanje pitanja otplaćivanja zemljišta koje je vraćeno vlasnicima.

Ni nakon sastanka predstavnika mještana sa zamjenicima gradonačelnika Glavnog grada, Časlavom Vešovićem i Borisom Mugošom, građani nisu bili zadovoljni rezultatima.

"Nećemo odustati od protesta, jer još uvijek nije ništa konkretno riješeno, već je sve pod znakom pitanja", rekao je Član organizacionog odbora mještana Park šume Zagorič Darko Vešović.

Osim legalizacije kuća, mještani ovog naselja problem imaju i sa zemljištem koje je vraćeno porodicama Stamatović i Vučinić od kojih je ranije nacionalizovano. Vlasnici sada traže novac za te placeve i prijete nasilnim iseljenjem porodica koje žive u nelegalnim kućama. Cijena koju sada nude mještanima je 35 eura po kvadratu za gotovinu, a 40 eura za odloženo plaćanje.

U ovoj, bivšoj park šumi, napravljeno je oko 350 kuća 90-ih godina i kasnije na tada opštinskom zemljištu.

Vešović je kazao da su na sastanku sa predstavnicima gradonačelnika, predstavnici mještana, nadležnima pokazali dokumenta koja, prema njegovim riječima, potvrđuju da je zemljište nezakonito vraćeno.

"Mještanima su poručili da sačekaju izradu generalnog Detaljnog urbanističkog plana, nakon čega bi počela legalizacija objekata. Međutim, DUP može biti završen za 5, 6 mjeseci ili godinu dana“, rekao je Vešović.

Navodi da je na predsjedniku mjesne zajednice Zagorič Zoranu Milačiću da pozove vlasnike zemljišta na razgovor sa Stijepovićem, kako bi odustali od naplate do izrade DUP-a, dodajući da je mještanima obećano da će Glavni grad organizovati sastanak predstavnika mještana i vlasnika zemljišta porodica Vučinić i Stamatović, na kojem bi se razgovaralo o cijeni zemljišta.

Međutim, Vešović ističe da je potrebno formirati komisiju za utvrđivanje realne vrijednosti zemljišta.

"Voljni smo da platimo zemljište, ali ne po ovim cijenama. Mi nemamo novca, oni koji su imali, oni su i platili. Veliki broj stanovnika park šume su socijalni slučajevi“, navodi Vešović.

Ističe da su mještani izgradnju kuća, sa kompletnom infrastrukturom počeli na državnom zemljištu, te stoga očekuju pomoć Glavnog grada.

"Zemljište je bilo državno i nekultivisano, a vodilo se kao park i bilo od javnog interesa“, kazao je Vešović.

Na sastanku predstavnika ovog nelegalnog naselja sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, koji je održan krajem prošlog mjeseca dogovoreno je da mještani sa mjesnom zajednicom prikupe podatke o svim izgrađenim objektima. Nakon toga bi ih Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora predstavio planeru koji treba da u što kraćem roku pripremi nacrt detaljnog urbanističkog plana "Zagorič 5" koji obuhvata ovaj prostor.

Glavni grad: Pokušaćemo da pronađemo održivo rješenje za problem mještana

U cilju postizanja većeg stepena tolerancije i senzibiliteta za naplatu zemljišta od građana koji su u stanju socijalne potrebe, nadležni u Glavnom gradu su prihvatili inicijativu građana da ostvare kontakt sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja kako bi se napravili socijalni kartoni za sve mještane parke šume Zagorič, ukoliko oni već ne postoje.

Predstavnici Glavnog grada istakli su, da će u okviru svojih nadležnosti, preduzeti sve neophodne radnje kako bi pokušali da pronađu održivo rješenje za problem mještana park šume Zagorič.

"Već je donijeta odluka za izradu planskog rješenja koja će uskoro biti objavljena u Službenom listu. Nakon toga će u najkraćem roku, u skladu sa zakonom, biti objavljen poziv za izradu DUP-a "Zagorič 5", saopšteno je iz Glavnog grada.

Galerija

Bonus video: