Formirana Koalicija 27: Vlada i civilni sektor rade zajedno

Ona je podsjetila da preliminarna analiza govori da će Poglavlje 27 Crnu Goru koštati oko 1,5 milijardi eura, što predstavalja trećinu nacionalnog bruto društvenog prihoda
89 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2016. 12:48h

Civilni sektor i Vlada će zajedno raditi u procesu pristupanja EU u oblasti najzahtjevnijeg Poglavlja 27 - životna sredina, dogovoreno je na osnivačkom sastanku Koalicije 27, koju čini 15 nevladinih oragnizacija.

Nedostatak kapaciteta državnih i lokalnih instituacija, komplikovanost procesa i ogromna finansijska sredsta, uslovili su, kako je navela generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ivana Vojinović, da Ministarstvo održivog razvoja i turizma prihvati inicijativu za osnivanje Koalicije kao zdravu i zrelu, koja dolazi u pravom momentu.

Ona je podsjetila da se javna rasprava o nacionalnoj strategiji za usklađivanje sa EU za Poglavlje 27 završava sjutra, nakon čega čega će biti poslata na mišljenje Evropskoj komisji, a planirano je da je Vlada usvoji u junu.

“Ona definiše koji su to kratkoročni, srednjeročni i dugoročni ciljevi koje Crna Gora mora da ostvari, ali i nedostatke sa kojima smo suočeni. Država mora u periodu od 2016. do 2020. da preduzme 190 novih mjera u oblasti usklađivanja svog sa zakonodavstvom EU, a definisano je i 105 mejra i aktivnosti koje se moraju uraditi u dijelu sprovođenja propisa. Procijenjeno da u u oblasti Poglavlja 27 trenutno radi 126, a projekcija je da do 2020. To treba da radi 260 službenika. Posebno kritična tačka je nedovoljan broj službenika u opštinama, s obzirom na to da se čak tri četvrtine ukupnih propisa EU mora primijeniti na lokalnom nivou”, kazala je Vojinovićeva.

Ona je podsjetila da preliminarna analiza govori da će Poglavlje 27 Crnu Goru koštati oko 1,5 milijardi eura, što predstavalja trećinu nacionalnog bruto društvenog prihoda.

“Oko 800 miliona odnosi se na unapređenje stanje u oblasti kvaliteta voda. Drugo goruće potpoglavlje je upravljanje otpadom - 370 miliona eura, za poboljašnje kvalieta vazduha treba će oko 130 miliona, za zaštitu prirode 33 do 35 i oblast klimatskih promjena 43 miliona”, kazala je Vojinovićeva.

Koordinator programa za životnu sredinu u “Grin Houm” Jelena Marojević-Galić kazala je da, iako je civilni sektor prisutan u procesu pridruživanja EU kroz članstvo u radnim grupama, to nije dovoljno i da postoji prostor i potreba za značajnijem i aktivnijem uključivanju što većeg broja NVO.

“S obzirom da je poglavlje životne sredine jedno od najzahtjevnijih, a da se u dosadašnjem procesu integracija pokazalo da postoji nedostatak kapaciteta na svim nivoima, potrebno je iskoristiti i kapacitete civilnog društva”, kazala je Marojević-Galić.

Ona je navela da se Crna Gora nalazi u delikatnom trenutku kada pitanje životne sredine treba sistematski integrisati u sve ekonomske sektore i procese donošenja odluka i kada posebnu pažnju treba posvetiti ulaganju u čiste izvore energije, efikasno sprečavanje i kontrolu zagađenja, minimizaciju otpada i ekoloških rizika i integraciju ekološki održive prakse u ključnim privrednim aktovnostima.

“S druge strane, pritisak na prirodu i njene resurse je vrlo izražen, uz sve brojnije neodržive obrasce potrošnje i proizvodnje, naročito sadržane u u velikim razvojnim i infrastrukturnim planovima. Zato uloga civilnog sektora postaje sve veća, budući da smo mi ti koji tradicionalno upozoravaju na moguće probleme na putu u EU koji s emogu javiti kao posljedica nerealnih i nedorživih razvojnih planova”, kazala je ona

Šef sektora za saradnju Delegacija EU Andre Lis kazao je da će EU dati punu podrška inicijativi koja je jako dobra i zahvaljujući kojoj čitav proces postaje transparentnij.

Sanja Radović iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija kazala je da su imali izuzetno iskustvo sa sličnom koalicijom za Poglavlje 23, a da je za 27 još potrebnija jer je ono najteže.

Koaliciju su inicirale NVO Grin Houm, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Društvo mladih ekologa i “Sjeverna Zemlja” iz Crne Gore i Zelena akcija iz Hrvatske, a osim njih članovi su i MANS, “Ekspedicio”, “Breznica“, Da zaživi selo”, “Program za životnu sredinu”, “Zeleni Crne Gore”, Razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i prokletije, Centar za razvoj Durmitora, Mediteranski centar za ekološki monitoring, “Mogul” i “Naša akcija”.

Galerija

Bonus video: