Otvaranje Tehnopolisa planirano za septembar

„Ubjeđena sam da će Tehnopolis biti zamajac novog preduzetničkog duha mladih ljudi, da će to biti projekat koji će ih naučiti kako da svoje ideje pretvore u nešto konkretno, u sopstveni biznis i da na taj način započnu profesionalni život sami ga kreirajući“
232 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2016. 10:56h

Rekonstrukcija nekadašnjeg Doma vojske u Nikšiću, koji će biti Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, biće završena do sredine juna, dok je njegovo otvaranje planirano za septembar. To su saopštili ministarka nauke Sanja Vlahović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović prilikom obilaska radova. Sa njima su bili i direktor Tehnopolisa Ratko Bataković, pomoćnik ministra Darko Petrušić i menadžer Opštine Živko Kecojević

„Naše ekipe pripremaju konkurse za nove stanare Tehnopolisa, a već preko dvadesetak firmi i start ap-ova želi da bude dio ovog projekta. Njegovim otvaranjem imaćemo jednu novu naučno-tehnološku porodicu“, kazala je Vlahović.

Prema njenim riječima ministarstva nauke i poljoprivrede intezivno rade na obezbjeđivanju uslova da sa radom počnu nove laboratorije što će dati mogućnost onima koji se bave poljoprivredom da proizvode i usluge testiraju u Tehnopolisu.

„Ubjeđena sam da će Tehnopolis biti zamajac novog preduzetničkog duha mladih ljudi, da će to biti projekat koji će ih naučiti kako da svoje ideje pretvore u nešto konkretno, u sopstveni biznis i da na taj način započnu profesionalni život sami ga kreirajući“, kazala je ministarka.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da su u pripremi tenderi za nabavku neophodne opreme i namještaja.

„Ovdje će Ministarstvo poljoprivrede imati savjetodavnu službu i laboratoriju za mlijeko, meso i druge proizvode, a prostorije će imati i Investiciono razvojni fond koji će za Tehnopolis i buduće korisnike odrediti posebnu kreditnu liniju“, kazao je Grbović.

U Tehnopolisu će kancelarije moći da dobiju predstavnici 23 mala i srednja preduzeća, a pored mogućnosti početnog dobijanja besplatnih prostorija, stanari Inovaciono-preduzetničkog centra moći će i da dobiju povoljne kredite za razvijanje biznisa.

Šef gradilišta Miloš Kovačević kazao je da je vrijednost radova na objektu čija je bruto površina oko 2.000 metara kvadratnih oko 1,7 miliona eura.

„Završeni su radovi na građevinsko zanatskom dijelu, a pri kraju su monterski, instalaterski i radovi razvodnih instalacija“, kazao je Kovačević.

Radovi na Tehnopolisu počeli su 20.jula prošle godine, a izvodi ih konzorcijumom "Novi Volvox" iz Podgorica i pljevaljska "Tehnogradnja".

Nosilac projekta je Ministarstva nauke, a partneri su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Investiciono razvojni fond i Opština Nikšić.

Tehnopolis je prvi impulsni centar za budući Naučno-tehnološki park, koji će početi da se gradi naredne godine u Podgorici, u okviru kampusa Univerziteta Crne Gore.

Galerija

Bonus video: