Ne šaljite nam bahate inspektore

“Uprava se ponaša kao da smo kriminalci. Biću prinuđen da im zabranim pristup i podnesem tužbu zbog ponašanja”
176 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije (novina)
Mitropolit Amfilohije (novina)
Ažurirano: 11.04.2016. 05:19h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je Upravu za zaštitu kulturnih dobara da se prema crkvi ponaša kao prema kriminalnoj organizaciji.

On je poručio da neće odustati od renoviranja manastira Reževići i drugih vjerskih objekata i najavio tužbu protiv zaposlenih u toj instituciji.

Amfilohije je Radiju Svetigora kazao da će Vladi i Ministarstvu kulture poslati dopis u kojem će od njih tražiti da šalju u inspekciju stručnjake i ljude koji se kulturno ponašaju.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara najavila je podnošenje prijave protiv Mitropolije zbog navodnog “skrnavljenja i devastacije“ manastira Reževići, naloživši da se odmah prekinu radovi na njemu.

“Na čelu nekadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika bili su stručni ljudi koji su imali punu saradnju sa Mitropolijom i blagodareći toj saradnji obnavljan je Cetinjski manastir, prenos manastira Pive, Kosijereva i drugih i uvijek bilo u saradnji sa Mitropolijom. U posljednje vrijeme, kada je došlo do podjele između Zavoda i Uprave, stvari su se iz temelja promijenile”, kazao je Amfilohije.

On je naveo da oni koju su sada na čelu Uprave nemaju istinskih stručnajaka za posao koji obavljaju.

“Oni imaju odnos prema crkvi kao da je to neka kriminalna organizacija, sa kriminalcima koji tu ugrožavaju sveukupno kulturno nasljeđe”, kazao je Amfilohije.

On je naveo da je Uprava u mnogim slučajevima slala inspektore koji su nepismeni, a koji se ponašaju nekulturno, bahato, upadaju u kelije monahinja i ponašaju se gore od policajaca.

“Tako je bilo i prilikom obnove manastira Ostrog, a i sada u Reževićima. Sa takvim ljudima nije moguće sarađivati. Uputiću akt Ministarstvu kulture i Upravi da nađu stručnog čovjeka ili upristoje ovog koji je bio. U protivnom, biću prinuđen da mu zabranim pistup manastiru, pa neka mi sude, jer se on ponašao na jedan besprizoran način”, kazao je Amfilohije i najavio da će biti prinuđen da podnese tužbu protiv “takozvanih inpektora zbog odnosa prema crkvi”.

On je kazao da i crkva ima svoje stručnjake i da je sadašnji iguman Reževića obnovio crkvu Svetog Stefana i freske koje su bile izložene propadanju decenijama.

“Mi imamo pravo da sačuvamo to blago, ali hramovi nisu za nas gomila kamenja ili slika koje treba samo konzervirati, što je shvatanje koje je u Evropi prevaziđeno u 19. vijeku. Mi smo za crkvu Sv. Đorđa na Njegušima podnijeli prije tri godine zahtejev za renoviranje jer je pred rušenjem. Treba li da čekamo da se sruši, dok oni ne daju dozvolu? Neka Ministarstvo i Uprava nađu stručne ljude, a ne neke koje iz neznanja, zbog plate i političkih ambicija kažnjavaju nas koje treba nagraditi jer smo sačuvali kulturno blago od propadanja u urušavanja”, kazao je Amfilohije.

Bonus video: